Dražen živi vječno: Sretan rođendan, kapetane!

Da je Dražen Petrović danas živ proslavio bi jubilarni 50. rođendan.

22.10.2014.
11:20
VOYO logo

Uz riječ i crteže ispričan je nastanak jedne legende, a strip potpisuje autor Frane Petruša uz asistenciju Vlade Šagadina.

Dražen je rođen 22. listopada 1964. godine u Šibeniku, a tragično je stradao u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine kod Denkendorfa u blizini Ingolstadta u dobi od 28 godina. Nema košarkaškog zaljubljenika u Hrvatskoj koji se nije zapitao što bi bilo da je Petrović još uvijek živ, i kakve bi sve uspjehe donio kako reprezentaciji, tako i općenito hrvatskoj košarci, bilo u ulozi igrača, trenera ili službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve korake u svojoj prebogatoj karijeri Dražen je napravio u Šibenci koju je 1983. godine odveo do naslova bivše države, iako im je titula naknadno oduzeta. Petrović je prije nego li je navršio 20 godina prešao u Cibonu koju je vinuo do neslućenih visina i s Vukovima je osvojio dva naslova europskog prvaka 1985. i 1986. godine pod komandom legendarnog trenera Mirka Novosela.

//www.youtube.com/embed/PcYUmMBLMwk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je jedna godina provedena u Real Madridu 1988. godine, a potom se otisnuo 'preko bare' i postao europski pionir u NBA ligi. U Portlandu se nije baš naigrao u momčadi kojoj je sve ovlasti imao Clyde Drexler, ali je svoj puni talent pokazao u dresu New Jersey Netsa. Zasjao je u punom sjaju, te je širom otvorio vrata ostalim europskim košarkašima.

"Ostavio je dubok trag i pokazao drugim Europljanima da mogu uspjeti", rekao je svojedobno najveći od najvećih svih vremena Michael Jordan, protiv kojeg se Petrović ogledao na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine na kojima je hrvatsku reprezentaciju predvodio do srebrne medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Silno ga poštujem, on je najbolji šuter kojeg sam ikad vidio", izjavio je za njega jedan od najboljih šutera NBA lige svih vremena, sjajni strijelac Indiane Reggie Miller, dok je legendarni Magic Johnson za njega rekao da je bio "Kralj strijelaca".

//www.youtube.com/embed/XKeW7JhPa8g

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj sezoni u dresu Netsa 1993. godine Petrović je imao prosjek od 22.3 postignuta koša po utakmici, uz postotak šuta 51.8%, a izabran je u treću postavu NBA lige.

U Košarkašku Kuću slavnih primljen je posthumno 2002. godine, a prošle je godine izabran za najboljeg europskog košarkaša u povijesti od strane igrača-sudionika Eurobasketa u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 21 godine umro je čovjek, ali legenda o Draženu živi vječno.

//www.youtube.com/embed/HLlPtBsGbYo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodnim programom u sportskoj dvorani na Baldekinu u srijedu je obilježena 50. obljetnica rođenja šibenskog košarkaša sa svjetskom karijerom Dražena Petrovića.

U okviru obilježavanja obljetnice rođenja košarkaškog genija predstavljeno je idejno rješenje uređenja Trga Dražena Petrovića, planirano za realizaciju u narednoj proračunskoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi ne znaju da u Šibeniku postoji Trg Dražena Petrovića što i ne čudi s obzirom da na njemu nema ni košarkaških ni Draženovih obilježja. Nužnu rekonstrukciju trga gradska uprava iskoristila je za njegovo novo osmišljavanje unoseći u rješenje šibenske i košarkaške elemente poput lončanica u obliku autohtonih elemenata sa šibenske kape ili skulpturalnog prikaza košarkaške lopte", rekao je zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta.

"Draženova majka Biserka Petrović poklonit će par Draženovih tenisica čiji će trag na vidljivom mjestu biti otisnut u betonu tako da će konačno trg s razlogom nositi svoje ime i biti Draženov od glave do pete", kazao je Mileta predstavljajući projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na košarkaškog Mozarta Gradski komorni orkestar Šibenik izveo je Mozartovu 'Malu noćnu muziku', a djeca iz šibenskih gradskih vrtića nastupila su s recitalom i prigodnim natpisima o Draženu.

Klapa Maslina je u pratnji vrtićke djece izvela pjesmu posvećenu Draženu "Život leti kapetane", a program obilježavanja 50. obljetnice rođenja Dražena Petrovića nastavit će se i u poslijepodnevnima satima otvaranjem izložbe radova djece iz Gradskih vrtića Šibenik koji će biti izloženi u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo