HRVATSKA TURNIR OTVORILA POBJEDOM: / Izabranici Ace Petrovića imali su velikih problema protiv Mađarske

Image
Foto: AFP

Hrvatska košarkaška reprezentacija Eurobasket je otvorila pobjedom. U petak su izabranici Ace Petrovića, teže od očekivanog, s 67-58 (20-20, 19-16, 13-17, 15-5) u Cluju pobijedili Mađarsku.

1.9.2017.
15:34
AFP
VOYO logo

HRVATSKA - MAĐARSKA 67-58 (20-20, 19-16, 13-17, 15-5)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 2, Simon 5, Šarić 15, Ukić 6, Žorić, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak, Tomas 8, Bogdanović 23

MAĐARSKA: Rujak, Allen 5, Keller 8, Wittmann 2, Hanga 5, Vojvoda 11, Kovacs, Toth, Ferencz 7, Perl 12, Karahodžić, Eilingsfeld 8

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠUT: Hrvatska 24-47 (51 posto), Mađarska 25-71 (35 posto). ŠUT ZA DVA: Hrvatska 19-28 (68 posto), Mađarska 20-42 (48 posto). TRICA: Hrvatska 5-19 (26 posto), Mađarska 5-29 (17 posto). SLOBODNA BACANJA: Hrvatska 14-15 (93 posto), Mađarska 3-8 (38 posto).

SKOK: Hrvatska 29 (24 obrana+5 napad), Mađarska 40 819+21).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ASISTENCIJE: Hrvatska 11, Mađarska 12


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojan Bogdanović sa 23 i Dario Šarić sa 15 koševa predvodili su Hrvatsku do prve pobjede, dok su Zoltan Perl sa 12 i sjajni David Vojvoda sa 11 ubačaja bili najefikasniji kod Mađarske. Kasnije u petak u skupini C još će igrati Španjolska - Crna Gora i Rumunjska - Češka.

Hrvatska protiv jedne od slabijih reprezentacija na natjecanju do pobjede je stigla tek u posljednjih 10 minuta utakmice. Nakon 30 minuta Mađari su bili u minimalnoj prednost od 53-52, no petorka Popović-Bogdanović-Tomas-Šarić-Bender, koja je odigrala čitavu četvrtu četvrtinu, čvrstom igrom u obrani uspjela je "prelomiti" susret na hrvatsku stranu. No, idemo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska povela 6-0, pa stala

Nakon odličnog početka Hrvatske i vodstva 6-0, naši košarkaši odjednom su stali. Mađarska je počela igrati, dominirati u skoku i pojavili su se problemi u igri Hrvatske. Obrana je bila loša, u napadu je djelovalo to brzopleto, dekoncetrirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari skokom izluđivali Hrvate

Mađari su skokom izluđivali Hrvate. Aco Petrović vrištao je uz aut liniju, sugerirao obranu, a Marko Tomas, košarkaš koji je susret započeo u petorci umjesto očekivanog Krunoslava Simona, vrlo je brzo napravio tri prekršaja.

Mađarska je krajem prve četvrtine imala +5 koševa viška (20-15). No, naši su ipak stigli i na kratki odmor otišli u egalu. Druga četvrtina donijela je nastavak mučenja. Bogdanović, Šarić i društvo nikako nisu uspijevali pronaći ritam. U prvom poluvremenu, Hrvatska je imala veliki broj izgubljenih lopti. Stoga, vodstvo Hrvatske na poluvremenu 39-36 bio je, u biti, dobar rezultat. Ako govorimo o igri koja je bila loša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 10 minuta Hrvatska je primila samo pet poena

Hrvatska je treću četvrtinu otvorila petorkom Simon, Šarić, Ukić, Planinić, Bogdanović. Babo je u spomenutom periodu igre najviše potegao. Od prvih sedam poena u drugom dijelu, Babo ih je zabio sedam. I držao Hrvatsku u igri. Uz njega, dobar je bio i Šarić koji je jako puno radio na parketu. U posljednjih 10 minuta Hrvatska je primila samo pet poena, a tu dionicu je otvorila serijom 8-0 kojom je preuzela kontrolu rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitave tri trećine Mađarska je držala rezultatski priključak, a nerijetko i vodila prvenstveno zahvaljujući odličnom napadačkom skoku. U prvih 30 minuta Mađari su ostvarili čak 16 skokova u napadu, a Hrvatska ukupno samo 18 skokova.

Hrvatska kvaliteta ipak došla do izražaja

No, s Benderom i Šarićem pod košem te agresivnim Tomasom, Bogdanovićem i Popovićem napokon je neutraliziran taj problem i hrvatska kvaliteta je došla do izražaja. Na ruku Hrvatskoj išla je i ozljeda najboljeg mađarskog igrača Adama Hange koji nije igrao u drugom poluvremenu nakon što je u prvih 20 minuta ubacio pet poena uz četiri skoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije u petak u skupini C još će igrati Španjolska - Crna Gora i Rumunjska - Češka. Hrvatska će u 2. kolu u subotu (19.30 sati) igrati protiv domaćina Rumunjske.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

GOTOVA JE UTAKMICA

4. četvrtina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.00 - U posljednju četvrtinu ušli smo po prvi put na utakmici s Benderom i Šarićem na parketu u isto vrijeme. I odmah se to isplatilo, Šarić je asistirao Benderu za vodstvo.

7.12 - Tehnička za Mađarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5.52 - Kakav šut Vojvode! Šuter Mađarske preko ruke Popovića zabio je tricu. Vojvoda je sad na 11 poena, on je igrač koji će uvijek uzeti stvar u svoje ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.12 - Šarić je šutirao s istekom napada. Ništa od koša...


Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. četvrtina:

10.00 - Simon, Šarić, Ukić, Planinić, Bogdanović je petorka koja otvara treću četvrtinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8.43 - Keller zabija 38 poen Mađarske.

8.20 - Bogdanović uzvraća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5.52 - Vojvoda ponovno zabija. Loša obrana Hrvatske.

4.00 - Od sedam naših koševa u drugom dijelu, Bojan Bogdanović zabio je pet. Ljuti se Babo, pokušava probuditi suigrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.34 - Ovoga puta platili smo to novom osobnom Marka Tomasa, a ono što zabrinjava je da je to Tomasu četvrta osobna. I Žorić je nakon toga napravio četvrtu osobnu.

31 sekunda - Aco Petrović mora zvati time - out nakon trice Mađara.

Gotova je treća četvrtina


GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Pred kraj druge četvrtine Hrvatska se konačno uozbiljila. Iako, Mađari naše košarkaše razvaljuju pod košem. No, stao ih je šut, naši su prebacili u viši prijenos i Hrvatska vodi na poluvremenu. Devet koševa Šarića, deset Bogdanovića, oni su najzaslužniji što Hrvatska ima prednost, odnosno, što Mađarska više nema vodstvo. No, ni mi, ni Aco, nikako ne možemo biti zadovoljni prvim dijelom utakmice. Jedina dobra vijest je da vodimo. Loša vijest - Mađarska je jedna od rijetkih reprezentacija na ovom Eurobasketu protiv kojih bismo s ovakvom igrom bili u plusu...

Druga četvrtina:

9.35 - Bogdanović zabija za 22-20.

8.35 - Vojvoda je uzvratio - 22-22.

8.02 - Odličan Bogdanovićev ulazak i dodavanje za Planinića. Babo dominira, zabio je deset koševa uz dva dodavanja.

7.05 - Keller je zabio i ponovno nas Mađari probijaju. Loše izgleda obrana, loše se brani prostor ispod koša. Mađarska dominira pod košem, imaju 12 skokova u odnosu na 10 Hrvatske.

4.47 - Šarić zabija s posta preko Kellera za 30-31 za Mađarsku.

3.42 - Tomas je već do sad napravio tri prekršaja. To nije dobro.

1.51 - Zabija Roko šesti poen. Bravo kapetane!

43 sekunde - Šarić je prvo izgubio loptu, a onda ponovno došao u njen posjed. No, nije pogodio otvoreni šut za tricu. Šteta...


10.00 - POČELA JE UTAKMICA. 1. četvrtina. Hrvatska je otvorila u petorici - Ukić, Bogdanović, Tomas, Šarić, Planinić. Dakle, umjesto Simona na parketu je Tomas zbog čvršćeg početka u obrani.

9.14 - Roko Ukić zabio je polaganje iz kontre za vodstvo 2-0.

8.47 - Planinić je pao na tlo. Vodit će hrvatski centar veliku borbu s Kellerom.

6.49 - Ulazi Žorić, Planinić ide na klupu.

6.26 - Allen zabija tricu. To je čovjek koji ima dobar šut i igra na poziciji četvorke.

6. 54 - Tomas zabija tricu. Bravo Marko, trebat će nam njegovi koševi na ovom turniru.

5.26 - Hrvatska za sad ima 6 skokova, Mađarska tri.

5.11 - Allen ponovno zabija. Radi se o trećem najboljem košarkašu Mađarske. Mađari igraju čvrstu obranu, ali ne ganjaju sad naše košarkaše po parketu.

3.17 - Simon je ušao umjesto Tomasa.

0.00 - ZAVRŠENA JE PRVA ČETVRTINA: Nakon odličnog početka i vodstva od 6-0, Mađarska se uozbiljila, Hrvatska opustila i prva četvrtina završila je egalom 20-20. Mađarska je imala i +5 (20-15), ali na svu sreću naši su se vratili.


Hrvatska je u ovoj ogledu favorit i ako Šarić, Bogdanović, Simon i društvo budu odigrali kako znaju, problema ne bi smjelo biti. Isto tako, pobjeda na startu turnira našim košarkašima je imperativ. Važno je da se natjecanje započne pobjednički. Što zbog samopouzdanja, što zbog bodova koji su bitni u lovu na nokaut fazu natjecanja.

LEGENDARNI GASOL POKLONIO SE DARIJU ŠARIĆU: Španjolac progovorio i o noćnoj mori koju mu je priuštila Hrvatska

Kako će plasman u osminu finala i put u Istanbul izboriti po četiri reprezentacije iz svake skupine, Hrvatska ne bi trebala imati problema oko prolaska dalje, no vrlo je važno završiti što bolje plasiran jer će protivnik u prvoj utakmici nokaut faze biti jedna od reprezentacija iz skupine D u kojoj su domaćin završnice Turska, aktualni svjetski i olimpijski doprvak Srbija, pa neugodne Latvija i Rusija te Belgija i Velika Britanija.

Image
Image

Krunoslav Simon i Dario Šarić

Što se tiče Mađara, oni su u pripremnim utakmicama po dvaput pobijedili Slovačku i Island, a sve ostale utakmice su izgubili uglavnom velikom razlikom. Najopasniji mađarski igrači su Krisztian Wittmann i David Vojvoda iz Szolnokija i Adam Hanga iz Barcelone. U drugim susretima skupine C Španjolska igra protiv Crne Gore (16.45), a domaćini Rumunji igraju protiv Čeha (19.30).


Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo