Stigla nezapamćena kazna za veliki skandal u Zagrebu: 'U šoku sam'

22.10.2014.
19:43
VOYO logo

"Boksaču i trenerima zabranjuje se sudjelovanje na svim razinama natjecanja pod ingerencijom AIBA-e. Trenerima se oduzima licenca sve dok Disciplinska komisija AIBA-e ne dovrši postupak, zato što se nisu ponašali u skladu s AIBA-inim disciplinskim i etičkim kodeksom", stoji u priopćenju Međunarodnog boksačkog saveza.

U trenutku ovog teškog incidenta uz ring su bili hrvatski izbornik Mario Šivolija-Jelica i Franjo Grgić-Kristić, trener iz BK "Sesvete", čiji je Lončar član. Hrvatski izbornik bio je šokiran saznanjem da je i njemu izrečena doživotna zabrana djelovanja u boksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što bih vam rekao. Mislio sam da se suspenzija odnosi na ovo natjecanje. U šoku sam", izjavio je Šivolija čija je dosadašnja boksačka i trenerska karijera bila bez ijedne mrlje.

//www.youtube.com/embed/qLE77n4h4-g

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenom izvješću, koje je predao AIBA-in supervizor Moldavac Maksim Čerticovtev, utvrđeno je da je Lončar udario posljskog suca koji je pao na pod, gdje ga je boksač nastavio udarati, nakon čega je sudac prevezen u bolnicu, a hrvatski borac završio u pritvoru.

"AIBA i cijela boksačka obitelj imaju nultu stopu tolerancije prema ovakvom ponašanju", stoji u pismu predsjednik AIBA-e Ching-Kuo Wu, koje je uputio Poljskom boksačkom savezu, a u kojem navodi da je prema njegovim saznanjima boksača na ovakav ispad nahuškao njegov klupski trener koji je bio na tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz riječi isprike poljskom sucu i njegovoj obitelji, predsjednik AIBA-e zaključio je svoje pismo ističući odlučnost u borbi protiv ovakvih događaja:

"Poduzet ću sve potrebne mjere za kažnjavanje i uklanjanje svih pojedinaca koji su iznevjerili AIBA-u i naš sport, kako se ovakvi incidenti više nikada ne bi ponovili na našim natjecanjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izbornik Mario Šivolija-Jelica, Franjo Grgić-Kristić iz Sesveta te Mario Nikolić iz Zadra treneri su kojima je Međunarodni boksački savez (AIBA) privremeno izrekao doživotnu zabranu djelovanja u boksu, zbog toga što nisu na pravi način reagirali kad je Vido Lončar napao poljskog suca. Zahvaljujući divljačkom ispadu hrvatskog boksača, snimka iz Zagreba s juniorskog Europskog prvenstva obišla je svijet. Na toj se snimci vidi kako hrvatski treneri skamenjeni stoje uz ring dok Lončar udara Macieja Dziurgota i kreću prema njemu tek kad je već podivljali Lončar izvučen iz ringa.

Ipak, hrvatski izbornik ostao je šokiran drakonskom kaznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam očekivao da bi se nešto takvo moglo dogoditi. Naravno da osuđujem Lončarov postupak", rekao je Šivolija-Jelica koji nije izgubio nadu da će inicijalna doživotna zabrana biti smanjena po okončanju disciplinskog postupka, kad se sagledaju sve okolnosti koje su dovele do incidenta i saslušaju svi koji su u njemu sudjelovali.

"Razgovarao sam s predsjednikom Saveza Bonom Bošnjakom i glavnim tajnikom Markom Marovićem. Nadam se ublažavanju kazne", izjavio je Šivolija-Jelica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo