KAKO SE VARA U ŠAHU: / Nekad poruka u kefiru, danas nanotehnologija

Image
Foto: AFP

U šahu je, kao i u svakom drugom sportu, cilj nadmudriti suparnika. No, ni ova misaona igra na 64 crno-bijela polja nije pošteđena želje za prijevarom koja je stara koliko i ljudski rod.

26.7.2015.
8:43
AFP
VOYO logo

Nekad se šaptalo, švercalo ceduljice s naznačenim potezima, a velikani su čak sumnjali i na hipnozu suparnika.

Viktor Korčnoj bio je pomalo paranoičan. Za Anatolija Karpova sumnjao je da mu poruke dolaze na papiriću skrivenom u kefiru koji je pio za vrijeme meča, a za Borisa Spaskog bio je uvjeren da koristi hipnozu kao sredstvo svladavanja suparnika. Mihail Talj također je bio opasan, pa su šahisti s druge strane stola nosili sunčane naočale, kao danas pokeraši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hipnotizer ne vjeruje u hipnozu

No, ruski hipnotizer Dmitrij Dombrovskij vjeruje da tako nešto ipak nije moguće.

"Možda je postojao nekakav psihički utjecaj, koji nije izravno povezan s klasičnim predstavama o hipnozi. Susretao sam se takvom vrstom pojava, proučavao sam te neobične psihičke utjecaje na sebi, ali to nema nikakve veze s hipnozom.", govori Dombrovskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilima Svjetske šahovske organizacije (FIDA), izričito je zabranjeno komunicirati s bilo kim za vrijeme trajanja meča, no kontrola na manjim turnirima nije tako stroga kao na šahovskim Olimpijadama, svjetskim i kontinentalnim prvenstvima.

"Jedan ili dva suca nisu dovoljna", smatra europski prvak Vlad Tkačev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S razvojem tehnologije, prijevare u šahu postale su suptilnije. "Prijevare su uvijek postojale, ali prije ih je bilo puno manje", tvrdi Batraz Gogajev, majstor FIDA-e.

Gotovo neprimjetni gadgeti omogućavaju šahistima rješenja koja njihov um ne može sam smisliti. A sklonost prijevari razvija se od mladih dana. Tako je nedavno otkriveno da je 13-godišnji Rus German Merkin u džepu hlada imao mobitel s pozicijama partije na ekranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kramnik na WC-u više od 50 puta

Ni svjetski prvak Vladimir Kramnik nije bio pošteđen optužbi za varanje. I to zbog "slabog mjehura" za vrijeme meča protiv Bugarina Vladislava Topalova. Kramnik je 50-ak puta otišao na WC, a njegov suparnik bio je uvjeren da je tamo imao skriveno računalo. Ili je samo pokvario želudac...

No, optužbe nisu potvrđene. Ljubav prema tehnologiji stajala je indijskog šahista Umakana Sharmu desetogodišnje diskvalifikacije, jer je za vrijeme partije imao bluetooth slušalisu ušivenu u šiltericu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organiziranu prijevaru smislila su trojica Francuza 2011. Sebastien Feller je igrao, u drugom gradu Kiril Marzolo je snimao poteze, da bi uz pomoć računala pronalazio najbolja rješenja i sms-porukama slao ih Fellerovom treneru Arnaudu Hauchardu. Kad su otkriveni, svoj trojici zabranjena su daljnja natjecanja.

Napad genijalnosti

Jedan je španjolski umirovljenik dobio "napad genijalnosti", uvjerljivo pobijedivši na turniru u Mallorci, iako je dotad bio tek solidan šahist. Njegov suparnik je otkrio da se potezi prevaranta u potpunosti poklapaju s rješenjima kompjutorskog sustava Hiarces, što je, bez prijevare nemoguće. Ljudski um je u stanju reproducirati tek 25 posto poteza umjetne inteligencije. Vremešnom Španjolcu nisu uspjeli dokazati prijevaru, a on se mudro vratio u šahovsku mirovinu odustavši od daljnjih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja na prijevaru na turniru u Zadru

Korak dalje možda je otišao Bugarin Borislav Ivanov i to za vrijeme trajana turnira u Zadru. Suparnici su posumnjali da Ivanov "mulja" i koristi pomoć računala, ali sudac nije mogao pronaći u čemu je "štos".

"Ivanov nije ni s kim komunicirao, nije napuštao dvoranu, a njegove osobne stvari bile su pohranjene na drugom mjestu. Možda je koristio nanotehnologiju", izjavio je tad glavni sudac turnira Nenad Dorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA-ina tehnologija

"To je apsurdno, optužili su me da imam NASA-inu tehnologiju", odgovorio je Ivanov.

U želji da se stane na kraj prevarantima, nitko ne smije biti pošteđen prijevare. "U šahu, za razliku od pravosuđa, treba ukinuti presumpciju nevinosti. Suci moraju imati mogućnost provjere bilo kojeg igrača u bilo kojem trenutku", smatra europski prvak Tkačev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, svi bi trebali biti krivi dok im se ne dokaže suprotno. Ali, kao i u dopingu, varalice su uvijek brže za korak. Dok ih se ne uhvati...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo