Hrvatska ide po svjetsko zlato: 'Trebat će i malo sreće'

10.4.2015.
16:39
VOYO logo

Osvajanje prvog mjesta nosi promociju u Diviziju I skupinu A, među šest reprezentacija koje se nalaze na korak do Elitne divizije, dok će posljednja reprezentacija s turnira u Eindhovenu preseliti u Diviziju II skupinu A. Nekada je hrvatski hokej stalno živio upravo na tom prijelazu, no dolaskom naturaliziranih stranaca i igrača hrvatskog porijekla reprezentacija je dobila kvalitetu koja ju svrstava među najozbiljnije kandidate za promociju u viši rang.

Izbornik Don MacLean okupio je gotovo sve najbolje igrače na koje je mogao računati. U odnosu na prošlogodišnji sastav koji je osvojio drugo mjesto na SP-u u Litvi, najznačajniji je izostanak Borne Rendulića koji je u međuvremenu postao NHL igrač pa sve i da nije ozlijeđen ne bi mogao sudjelovati na turniru u Eindhovenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prije tri dana poražena (2-5) u pripremnom dvoboju sa Slovenijom, ali izbornik je bio zadovoljan onime što je vidio.

"Igrali smo protiv reprezentacije koja je sudjelovala na olimpijskom turniru. Vidjeli smo što su nam najveći problemi i na tome smo radili. Bila je to dobra priprema za ono što nas čeka od ponedjeljka", izjavio je MacLean koji je u petak morao napraviti jednu promjenu u sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u četvrtak navečer je 20-godišnji napadač Luka Vukoja ozlijedio ruku i u dogovoru s liječnikom odlučio odustati od nastupa, a među 23 putnika za Eindhoven ušao je 18-godišnji branič Bruno Kegalj koji će po prvi put nastupiti na seniorskom Svjetskom prvenstvu.

Premijeru će imati i 21-godišnji Borna Šilović koji se kroz pripreme nametnuo vodstvu reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pamtim da je ikada među bekovima bila ovakva konkurencija. Dao sam sve od sebe na pripremama i isplatilo se. Jako sam sretan što sam izborio mjesto u reprezentaciji. Znamo što nam je cilj i idemo po to", rekao je Šilović.

Za razliku od njega, 34-godišnji Dario Kostović je i prošle godine u Litvi bio kapetan momčadi pa poznaje većinu suparnika. No, i on će se s nekima prvi put sresti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam igrao protiv Koreje. I oni imaju strance, kao i mi. Teško mi je reći tko je favorit. Mi se moramo koncentrirati na prvu utakmicu i Britance, a onda razmišljati o sljedećem suparniku."

Osim što su reprezentacija koja je došla iz višeg razreda te dovođenjem sjevernoameričkih igrača pojačali reprezentaciju, Korejci su opasni iz još jednog razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizatori su sljedećih Olimpijskih igara 2018. i svima je u interesu da ojačaju reprezentaciju, da budu što bolji i na tom turniru. Naša je velika želja da uđemo u Diviziju I, ali ne želim pred momčad stavljati imperativ. Moramo biti svjesni da smo tek prošle godine prvi put pobijedili Nizozemsku i Veliku Britaniju i prvi put osvojili srebro", naglasio je predsjednik Hrvatskog saveza hokeja na ledu Nikola Švigir.

Hrvatski hokejaši će turnir otvoriti u ponedjeljak, 13. travnja, utakmicom protiv Velike Britanije (13.30 sati). Dan poslije slijedi utakmica protiv Litve (17.00), a nakon dana odmora, Hrvatska će u četvrtak igrati protiv domaćina Nizozemske (20.30). U petak je opet slobodan dan. U subotu je na rasporedu dvoboj s Estonijom (17.00), a u nedjelju, 19. travnja, hrvatski će hokejaši igrati protiv Koreje (13.30), što bio mogao biti dvoboj u kojem će se odlučivati o prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo