GENIJALNO, ZAR NE? / Nogometna revolucija legendarnog Nizozemca u deset točaka

Image
Image

Nizozemski treneri oduvijek su u svijetu nogometa bili inovatori, počevši od Rinusa Michelsa, tvorca "totalnog nogometa", preko Johana Cruijffa do Louisa van Gaala.

18.1.2017.
18:47
VOYO logo

Legendarni napadač nizozemske reprezentacije, Ajaxa i Milana, danas je glavni čovjek Fife zadužen za tehnološki razvoj u nogometu. U deset je točaka iznio promjene koje bi trebale donijeti revoluciju u nogometu. Neke od tih ideja čini se da bi uistinu unaprijedile nogometnu igru, dosad najotporniju od svih sportova na bilo kakve promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Nema više zaleđa

Možda i najkontroverzniji prijedlog, koji se mnogima neće svidjeti, jer nogomet je bez zaleđa nezamisliv. No, Van Basten kaže: "Jako me zanima kako bi izgledao nogomet bez zaleđa. Bojim se da bi previše ljudi bilo protiv. Sad nogomet počinje sličiti rukometu, previše lopta ide oko 16-erca. Ukidanje zaleđa učinilo bi nogomet atraktivnijim, postizalo bi se više golova".

2. Vremenska kazna umjesto žutog kartona

Umjesto dosadašnjeg žutog kartona, uvelo bi se pet ili deset minuta vremenske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kazneni udarci umjesto jedanaesteraca

Ovo pravilo je već bilo usvojeno u američkom MLS-u. Igrač kreće s 25 metara i ima osam sekundi za dribling i šut prema golu, slično kao u hokeju na ledu. Pritom vratar ne bi smio izlaziti iz 16-erca.

4. Štopanje vremena u zadnjih 10 minuta

Kako bi se izbjeglo odugovlačenje s ozljedama, izmjenama i izvođenjem lopte, u posljednjih deset minuta utakmice, vrijeme bi se zaustavljalo i postojala bi samo "čista igra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Leteće izmjene

"Za početak to bi se razmatralo samo u mlađim kategorijama. Ovo pravilo donijelo bi problem za suce, koji u svakom trenutku moraju znati tko je na terenu", kaže Van Basten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Više od tri izmjene

Dozvoliti više od tri izmjene, prema broju igrača bilo bi ih maksimalno 12, ali one ne smiju utjecati na vrijeme trajanja utakmice i "krađu" vremena.

7. Samo kapetan razgovara sa sucem

Treba izbjeći situacije u kojima cijela momčad "natjerava" suca po terenu, već mu se, kao u ragbiju, može obratiti samo kapetan momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Maksimalni broj prekršaja

Kao u košarci i u nogometu bi se ograničio broj prekršaja. Igrač bi morao napustiti teren nakon pet osobnih pogrešaka.

9. '8 na 8' umjesto '11 na 11'

Na profesionalnoj razini treba ostati s 11 igrača u svakom momčadi, ali u mlađim kategorijama ili u veteranima treba se igrati u formatu '8 na 8'. Igrači bi više bili u kontakntu s loptom, više bi se zabavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Manje utakmica godišnje

"Svaki dan se trudimo što više zarađivati u nogometu. No, taj problem više ne postoji, dovoljno je novca. Zato se moramo koncentrirati na kvalitetu igru. Umjesto sadašnjih 80, trebali bismo ograničiti broj na maksimalnih 50 utakmica godišnje. Moramo pomoći najvećim zvijezdama kao što su Messi, Ronaldo i Ibrahimović. S manjim brojem utakmica, igrači bi bili fizički i psihički spremniji igrati na najvišoj razini", smatra Van Basten.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo