FIFA SE PRISJETILA SENZACIJE IZ ČILEA: / 'Tada je svijet upoznao Bobana, Prosinečkog i Šukera'

Image
Foto: Screenshot

Na današnji dan prije 29 godina odigrano je finale Svjetskog nogometnog prvenstva za igrače do 20 godina.

25.10.2016.
13:18
Screenshot
VOYO logo

Čuvena generacija jugoslavenskog nogometa predvođena Zvonirom Bobanom, Davorom Šukerom, Predragom Mijatovićem, Robertom Prosinečkim i ostalima tukla je u nevjerojatnoj završnici velike favorite, Zapadnu Njemačku.

Boban je u 85. minuti zabio vodeći gol. Iako se mislilo da će on biti pobjednički, dvije minute kasnije Njemačka je preko Marcela Witeczeka izjednačila. Na kraju se pristupilo udarcima s bijele točke, a tragičar je bio upravo Witeczek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dosta opširnom tekstu Fifa se na službenoj stranici prisjetla ove utakmice i nastupa Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je u Čileu započelo šesto izdanje U20 SP-a kojeg su navijači diljem svijeta jedna dočekali kako bi vidjeli početke karijera budućih superzvijezda.

"Euforija se stvorila oko Bismarcka, Matthiasa Sammera i Andreasa Mollera, desetki Brazila te Istočne i Zapadne Njemačke. Nitko u tom trenutku nije razmišljao o Jugoslaviji, no uskoro će početi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici pao je domaćin Čilea (4:2). Potom su stradali Australija (4:0) i Togo (4:1).

"Do kraja grupne faze Šuker je zabio pet golova, a Boban i Mijatović po dva. Robert Prosinečki dizao je publiku na noge svojim driblinzima, vizijom igre i dodavanjima", prisjeća se Fifa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol turnira

Na putu do finala Jugoslavija je izbacila Brazil i Istočnu Njemačku. Na utakmici s Brazilom Prosinečki je zabio gol turnura u 89. minuti te je donio Jugoslaviji polufinale. Šuker je bio junak utakmice s Istočnom Njemačkom kada je zabio pobjednički gol 20 minuta prije kraja susreta. Igor Štimac pak zabio je vodeći u 30. minuti, dok je Sammer donio izjednačenje Istočnoj Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj utakmici Prosinečki i Mijatović dobili su žute kartone pa nisu mogli nastupiti u finalu.

"Baš kao i finale SP 1962. Nacionalni stadion u Santiagu ugostio je dvoboj između velikog favorita i iznenađenja turnira. Međutim, ovaj put pred 65 tisuća gledatelja David neće pasti pred Golijatom, kao što je Čehoslovačka pala pred Brazilom", piše Fifa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo je povijest. Witeczek, koji je zabio za izjednačenje, prvi je pristupio izvođenju penala te je promašio. Za Jugoslaviju su zabili Dubravko Pavličić, Branko Brnović, Šuker, Ranko Zirojević i Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je neočekivan bio ovaj trujumf govori činjenica da je na turniru bio samo jedan jugoslavenski novinar, TomaMihajlović.

"Svi su ih uzimali zdravo za gotovo. Mislilo se da će odigrati tri utakmice i vratiti se kući. Poslan sam da pišem nenogometne priče jugoslavenskoj zajednici u Čileu. No, u prvoj smo utakmici srušili Čile te smo nastavili pobjeđivati u susretima u kojima nam nitko nije davao šanse. Cijelo vrijeme igrali smo prekrasan nogomet", prisjetio se Mihajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst završava rjiečima da to nije bio posljeni put da je svijet čuo za imena pout Roberta Jarnija, Šukea, Bobana i posebno Prosinečkog. Svi su bili dio hrvatske reprezentacije koja je 1998. na SP-u šokirala Njemačku te pobjedom nad Nizozemskom osvojila treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosinečki igrač turnira

Na čelu te slavne reprezentacije bio je bivši hrvatski izbornik MirkoJozić. Među hrvatskim igračima koji su igrali na turniru bili su Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Robert Jarni, Igor Štimaci Dubravko Pavliči.

Osim njih, u momčadi su bili: Branko Brnović, Dragoje Leković, Slavoljub Janković, Zoran Mijučić, Milan Pavlović, Predrag Mijatović, Gordan Petrić, Pero Škorić, Dejan Antonić, Slaviša Đurković i Ranko Žirojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljim igračem prvenstva proglašen je RobertProsinečki, a DavorŠuker bio je drugi strijelac prvenstva sa 6 golova.

Na turniru je sudio hrvatski sudac StjepanGlavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo