SUZE U SRBIJI: / Litva je u finalu Eurobasketa!

Image
Foto: AFP

Košarkaši Litve izborili su ulazak u finale EuroBasketa u Lilleu nakon što su u polufinalu svladali reprezentaciju Srbije sa 67-64, te će u nedjelju od 19 sati igrati za naslov protiv Španjolske.

18.9.2015.
23:30
AFP
VOYO logo

Jonas Valančiunas je sa 15 koševa bio najefikasniji kod Litve, Mindaugas Kuzminskas (9 skokova) i Renaldas Seibutis su dodali po 13, dok je Srbiju predvodio Miloš Teodosić sa 16 pogodaka, ali i samo tri asistencije. Dvoboj Litve i Srbije donio je još jednu veliku dramu na EuroBasketu u Lilleu, a u susretu punom preokreta na kraju su uspješniji i mirniji bili Litvanci.

U samu završnicu ušlo se s laganom prednosti Litve, Seibutis je 24 sekunde prije kraja pogodio dva slobodna bacanja za 65-61, ali Srbiju je čudesnom tricom iz pada preko ruke suparnika vratio Teodosić. Seibutis je 12 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 66-64, a nakon skoka u obrani odgovornost u posljednjem napadu Srbije preuzeo je Bogdanović, no njegov ulazak pod koš Litve nije završio poravnanjem, a nakon što je Kalnietis pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje, posljednji tračak nade Srbije da tricom odvede utakmicu u produžetak ugasio je Mačiulis koji je presjekao dodavanje Teodosića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva opet u finalu

Litva je serijom 10-0 sredinom prve četvrtine povela sa 14-7 i tako preuzela kontrolu rezultata koju je držala većim dijelom susreta. Četiri minute prije odlaska na poluvrijeme bilo je čak 11 razlike za Litvu (34-23), ali do odmora je Srbija pojačala obranu, Litva je izgubila četiri lopte, što su Srbi iskoristili da se serijom 11-1 primaknu na 35-34. U nastavak je Litva krenula serijom 5-0, ali potom punih pet minuta nije postigla koš, pa je Srbija serijom 9-0 povela sa 43-40. No, tada je ponovno stigao red na litvansku seriju, koja je u posljednje četiri minute treće četvrtine i prvih minutu i pol četvrte četvrtine napravila 12-0 i stigla do velikih 52-43. Naravno, niti tada nije bio kraj, Srbija se još jednom uspjela vratiti u igru, no na kraju je spretnija bila Litva.

Litva je tako drugi put zaredom stigla do finala EuroBasketa, prije dvije godine u Sloveniji je izgubila od Francuske, a u nedjelju će za suparnika u borbi za zlato imati Španjolsku. Posljednji od svoja ukupno tri naslova europskog prvaka Litva je osvojila 2003. godine, dok će se Španjolci pokušati vratiti na tron nakon naslova osvojenih 2009. i 2011. Ulaskom u finale EuroBasketa Španjolska i Litva ujedno su osigurale i nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin Francuska i Srbija će u nedjelju od 14 sati igrati susret za brončano odličje. Te dvije reprezentacije će uz Grčku, Italiju i Češku prolazak na OI morati izboriti kroz kvalifikacijske turnire sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo