DINAMO JE ZA NJIH 'MALA BEBA': / Znate li koji su klubovi zaradili najviše od prodaje igrača?

Image

Međunarodni zavod za nogometnu statistiku (CIES) napravio je popis deset najboljih klubova koji su najviše zaradili na prodaji igrača od 2010. godine.

12.11.2016.
9:00
VOYO logo

Krenimo redom...

10. Chelsea (360 milijuna)

Chelsea je poznatiji kao veliki potrošač, ali Londončani su uspjeli prodati igrače u vrijednosti od 360 milijuna eura. David Luiz otišao je u PSG za 60 milijuna eura i tako postao najbolje plaćeni defanzivni igrač na svijetu. Ove sezone se vratio, ali za manji iznos. De Bruyne je prodan Wolfsburgu za 30 milijuna, ali to je, realno gledajući, veliki propust Mourinha, jer je Belgijac danas najbolji igrač Cityja, a na Etihad je stigao za više od 50 milijuna eura. Lukaku je otišao u Everton, Ramires prodan Kinezima za 30 milijuna, vratar Čech je nakon što je Chelseaju dao najbolje godine, prodan Arsenalu za 12 mlijuna. Roma je platila Salaha 15 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

9. Real Madrid (370 milijuna)

Najveći transfer bio je odlazak Di Marije za više od 70 milijuna eura u Manchester United, ali Florentino Perez je uspio prodati Mesuta Özila Arsenalu za 50 milijuna, dok je na Alvaru Morati ipak izgubljen novac, 10 milijuna. Za Higuaina je Napoli platio gotovo 40 milijuna. Jese je prodan PSG-u za 25. Naravno da Madriđani "kraljevski" troše, ali njihovi igrači su na cijeni, zato su zaradili 370 milijuna.

Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN
Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN

8. Roma (375 milijuna)

Roma dobro posluje, Lamelu su prodali za 35 milijuna, Marquinhosa PSG-u za 30, Benatia je završio u Bayernu za 28, Romagnoli u Milanu za 25. Stoperi Rome su na cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog ljeta je Miralem Pjanić prodan Juventusu za 32 milijuna, a napadač Gervinho je otišao u Kinu za 18 milijuna.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Miralem Pjanić

7. Tottenham (376 milijuna)

Predsjednicima klubova smrači se pred očima kad ih čekaju pregovori s kolegom iz Tottenhama, Davidom Levyjem. Još se dobro sjećamo "sapunice" oko prelaska Luke Modrića u Real. Zavlačio je Madriđane cijelo ljeto, a hrvatski veznjak gubio živce da bi tek na samom kraju prijelaznog roka 2012. prešao u Real za više od 30 milijna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravimo da je Levy prodao Balea za, pokazalo se, gotovo 110 milijuna Realu. Za Townsenda, Masona i Chadlyja dobio je Levy oko 45 milijuna i dok je on na čelu Tottenhama, u tom klubu ne moraju se bojati kako neće dobro zaraditi na igračima.

Image
Image

6. Atletico Madrid (382 milijuna)

Atletico je napravio nekoliko sjajnih prodaja, kroz Vicente Calderon prodefilirali su fenomenalni igrači. Tako je Sergio Agüero prodan Manchester Cityju za 45 milijuna, David De Gea otišao je u United za 20 milijuna. Monaco je platio za Radamela Falcaa više od 60 milijuna, dok je Chelsea za takošer napadača Diega Costu "iskrcao" više od 40 milijuna. Jacksona Martineza su, nakon što su ga platili 40, za isto toliko miljuna napadača Porta prodali Kinezima. Arda Turan prešao je u Barcelonu za 35, a tek slijedi najveći posao, prodaja AntoineaGriezmanna koji ima otkupnu klauzulu od 99 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

5. Porto (388 milijuna)

Majstori trgovine su Portugalci, kupuju jeftino, prodaju skupo, najbolji su u omjeru uloženo - zarađeno. Napravili su nekoliko sjajnih poslova, iz Porta su se otisnuli Falcao, Moutinho, Hulk, Fernando, Jackson Martinez, Mangala za čak 42 milijuna, dok im je najveći tranfer bila prodaja Jamesa Rodrigueza Monacu za 45 milijuna eura. Stopera Brunu Alvesa prodali su ruskom Zenitu za čak 25 milijuna prije 15 godina. Tako to radi Porto.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

4. Benfica (421 milijuna)

Rekordni transfer Benfice je prodaja "čuda od djeteta" Renata Sancheza u Bayern za gotovo 40 milijuna eura. Osim tog transfera, Benfica se može pohvaliti prodajom Di Marie u Real za 35 milijuna, David Luis i Ramires su iz ovog kluba otišli u Chelsea, Coentraa su prodali za 3o milijuna, a slovenski vratar Jan Oblak postao je najskuplje plaćeni vratar u povijesti Primere, prodan je za 14 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS
Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS

Renato Sanches

3. Juventus (422 milijuna)

Juventus je primjer mnogima, Torinezi su znali napraviti nevjerojatne poslove u kojima bi igrače doveli bez odštete, a potom ih skupo prodali. Vjerojatno najpoznatija je priča s Paulom Pogbom kojeg su za "sitniš" doveli iz Manchester Uniteda, a onda ga nakon nekoliko sezona prodali istom klubu za čak 120 milijuna. Juventus je prodao Zazu i Ogbonnu za 40 miliuna West Hamu, Vidala za istu svotu Bayernu. Na Alvaru Morati koji je došao pa se vratio u Real, zaradili su deset milijuna.

Ne treba zaboraviti niti dolazak Andree Pirla iz Milana, Barzagli, Evra, Llorente su igrači koji su došli također za sitniš. Quadrado igra na posudbi, a Juventus je jedan od rijetkih klubova koji posluju pozitivno, iako su se i oni istrošili, ovog ljeta kupili su Higuaina za 90 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP/GIUSEPPE CACACE
Image
Foto: AFP/GIUSEPPE CACACE

Paul Pogba 2013. u dresu Juventusa

2. Valencia (432 milijuna)

Na Mestalli se sjajno trguje, ovog ljeta ostvaren je najveći transfer prodajom Skhodrana Mustafija za 40 milijuna. David Villa je svojedobno za nešto manji iznos završio u Barceloni, dok je Juan Mata prodan za 30 milijuna. Jordi Alba vratio se iz Valencije u Barcelonu koja ga je otpisala jer je "previše nizak", Soldado je otišao u Tottenham za gotovo 30 milijuna, Otamendi je prodan u Manchester City za gotovo 40 milijuna. Sve su to sjajnji poslovi.

1. Liverpool (460 milijuna)

Nema mjesta iznenađenju, jer ne rad se samo u Luisu Suarezu kojeg su Barceloni prodali za više od 80 milijuna eura. Fernando Torres je "otišao" za 60 u Chelsea, na istoj adresi završio je Meireles za 15 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem "redsa" očito nije prodaja nego kupovina, jer su kupili Andyja Carrola za 50 milijuna, Aquillani je bio promašaj. Liverpool je uspio spasiti dio novca za nepromišljenu kupovinu Bentekea...

Iako je na prvom mjestu po zaradi, kad se podvuče crta, klub s Anfielda je u minusu oko 200 milijuna eura kad su pitanju transferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Istovremeno, CIES je složio i listu klubova koji su u istom razdoblju najviše kupovali. Čak četiri kluba s gornjeg popisa su u Top 10 najvećih potrošača. To su: Chelsea, Juventus, Roma i Real Madrid.

Klubovi koji su najviše potrošili na kupovinu igrača (od 2010.)

1. Manchester City - 1,02 milijardi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Chelsea - 870 milijuna

3. Manchester United - 840

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. PSG - 690

5. Barcelona - 679

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Liverpool - 660

7. Real Madrid - 644

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Juventus - 616

9. Roma - 535

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Inter - 517...

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo