ATLETIKA NAKON OVOG NEĆE BITI ISTA: / Podržan revolucionaran plan koji ide Sandri Perković u prilog

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI
Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI
2.5.2017.
11:47
AFP, FABRICE COFFRINI
VOYO logo

Prema predloženom planu projektne skupine predvođene PierceomO'Callaghanom, članom natjecateljskih komisija Europske i Međunarodne atletske federacije (IAAF), u opasnosti od brisanja bili bi svi oni rekordi koji su postignuti prije 2005. godine, kao i oni poslije koji ne zadovoljavaju postavljene standarde.

Projektna skupina je u svom završnom izvješću navela tri razloga zbog kojih postoji potreba za ovakvom, radikalnom mjerom. Prvi razlog je da današnja generacija atletičara ne lovi rekorde koji su postavljeni u potpuno drugačijim okolnostima. Drugi razlog je obnavljanje kredibiliteta europskih (i svjetskih) rekorda, a treći razlog je ponovno zadobivanje povjerenja u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revolucionaran prijedlog

"Ono što predlažemo je revolucionarno, ne samo zbog toga što će mnogi europski rekordi biti izbrisani, već i zato što želimo promijeniti koncept rekorda te podignuti standarde za njihovo ratificiranje kako bi svi bili uvjereni da je sve 'čisto'. Rekordi koji pokazuju koje su granice ljudskih mogućnosti su jedna od najvećih vrijednosti našeg sporta, ali su beznačajni, ako ljudi ne vjeruju u njih", izjavio je predsjednik Europske atletske federacije SveinArneHansen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektna skupina je u svojim standardima za priznavanje svjetskih i europskih rekorda predložila da oni ne mogu biti potvrđeni ako: 1) nisu postignuti na natjecanju koje se nalazi na popisu međunarodnih događanja na kojima moraju biti zajamčeni najviši sudački i tehnički standardi korištene mjerne opreme; 2) sportaši nisu bili podvrgnuti određenom broju doping-kontrola u mjesecima prije postizanja rekorda; 3) uzorak s doping-kontrole nije pohranjen da bi ga bilo moguće ponovno testirati u razdoblju od deset godina.

Ovaj će prijedlog biti upućen i IAAF-u kako bi se u njemu raspravljalo na te u konačnici i prihvatilo kao novu proceduru za potvrđivanje rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo će biti tema na sastanku Skupštine IAAF-a u kolovozu, a ja ću se u ime Europske federacije potruditi da prijedlog bude prihvaćen. U međuvremenu ćemo s našim pravnim stručnjacima razmotriti sve moguće scenarije i osigurati da nova pravila budu neoboriva u bilo kojem mogućem pravnom postupku", zaključio je Svein Arne Hansen.

Zadovoljan i predsjednik IAAF-a

Prijedlogom je zadovoljan i predsjednik IAAF-a SebastianCoe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sviđa mi se, jer pokazuje da smo uspostavili kontrolne sustave koji su mnogo čvršći i sigurniji nego što su bili prije deset ili petnaest godina. Bit će atletičara, sadašnjih rekordera, koji će se osjećati zakinutima, kao da im je nešto oduzeto, ali mislim da je to korak u pravom smjeru. Ako ćemo to dobro organizirati i strukturirati, imamo dobre izglede za ponovno stjecanja povjerenja u tom području", istaknuo je Coe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština Europskog atletskog saveza je također usvojila prijedlog za oduzimanje određenog broja dodijeljenih nagrada za Atletičara godine i Trenera godine, što će biti provedeno u djelo, ako se ustanovi da su te odluke pravno održive.

Prema prijedlogu projektne skupine "umirovljenjem" dosadašnjih lista rekorda ne bi se zadiralo u integritet atletičara te bi time bilo spriječeno pokretanje pravnih procedura. Rekord bi, u konačnici, bio rezultat potvrđen od krovne organizacije (IAAF-a ili kontinentalnih federacija) i nije vlasništvo osobe koja ga je postavila. Naravno, moguće je da budu postignuti i bolji rezultati od priznatih rekorda, ali ako su oni ostvareni, a da pritom nisu zadovoljeni svi postavljeni standardi za priznavanje, oni neće biti vođeni kao rekordi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandrina šansa

Bude li novi prijedlog podržan na svim razinama i zaživio u praksi, atletičarima će biti moguće oduzeti rekord, ako se u bilo kojem trenutku u karijeri ogriješe o antidopinški pravilnik, bez obzira jesu li u trenutku postizanja rekordnog rezultata bili 'čisti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među atletičarima i atletičarkama koji bi mogli profitirali od primjene novog pravilnika za priznavanje rekorda, mogla bi se naći i svjetska vladarica u bacanju diska SandraPerković kojoj u karijeri nedostaje samo kontinentalni i svjetski rekord, vlasništvo Njemice GabrieleReinsch (76,80 metara) još od srpnja 1988. godine, postignut pod zastavom Demokratske Republike Njemačke, gdje je postojala praksa sustavnog dopinga, što je u brojnim svjedočanstvima natjecatelja i istragama nedvojbeno utvrđeno.

Koliko je nestvaran rezultat Gabriele Reinsch najbolje pokazuje podatak da se u posljednjih 25 godina, osim SandrePerković, pojavila tek Kubanka DeniaCaballero, čiji je disk preletio granicu od 70 metara. Sandrin osobni i hrvatski rekord, 71,08 metara iz Zuericha 2014. godine, iako sjajan, još je uvijek 5,72 metra kraći od svjetskog i europskog rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo