ANALIZA NET.HR-A: / Faktor straha opet je prisutan na Old Traffordu, evo kako ga je Mourinho vratio

Image
Foto: AFP, ODD ANDERSEN

Šestom pobjedom u sedam kola Manchester United, čini se, napokon se polako vraća na pobjedničku stazu, koju je označila era velikog sir Alexa Fergusona.

3.10.2017.
7:48
AFP, ODD ANDERSEN
VOYO logo

Momčad Josea Mourinha pokazala je na otvaraju Premeir lige moć koja je godinama krasila engleski klub te je polako počela vraćati faktor straha na Old Trafford.

Suparnici su do prije par sezona gotovo unaprijed upisivali poraze protiv momčad s 'Teatra snova', ali odlaskom Fergusona u mirovinu stvari su krenule nizbrdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Davidom Moyesom klub je započeo s degradacijom kako u Engleskoj tako i u Europi. Poslije fantastičnog nastupa Nizozemske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u pomoć je potom pozvan Louis van Gaal.

Potpisao je trogodišnji ugovor, ali ga nije odradio do kraja. Za razliku od prethodnika on je Manchester Unitedu osigurao prvi naslov u FA kupu poslije dugih 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim gazde nisu bile zadovoljne jer 'Vragovi' nisu sezonu završili među četiri najbolja i na taj način osigurali nastup u Ligi prvaka. Pogotovo jer im je Nizozemac za pojačanja u dvije sezone iz džepova izvukao po izračunu Transfermarkta 351 milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije nego što je službeno smijenjen gotovo su svi znali da je Jose Mourinho sljedeći trener posrnulog velikana.

Dolazak Portugalca obilježili su rekordni transfer Paula Pogbe te pojačanja poput Henriha Mhitarijana, Erica Baillyja i Zlatana Ibrahimovića. Ukupno je u momčad tada uloženo 185 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i svaki put nakon ovakvog harača na tržištu rastu očekivanja. No nije se Mourinho u prvoj sezoni s Unitedom uspio nametnuti kao ozbiljan kandidat za naslov. Promjenjivo je igrala momčad s Old Trafforda što je rezultirao petim mjestom u prvenstvu. Utjeha je bilo osvajanje Europske lige, čime su osigurali Ligu prvaka, i Liga kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to sezona učenja. I iskoristio ju je dobro Portugalac. Detektirao je što nedostaje njegovoj momčadi i krenuo je u novu kupovinu. Ovaj put potrošio je 164,4 miliojuna eura.

Obranu je pojačao talentiranim Šveđaninom Victorom Lindelofom, spretno je ispred Chelseaja doveo Romelua Lukaku iz Evertona, da bi potom iz Chelseaja, bivšeg kluba, doveo Nemanju Matića. A upravo se posljednji potez pokazao ključnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama se se fanovi Crvenih vragova pitali tko će naslijediti Paula Scholesa, da bi nakon njegova umirovljenja glavno pitanje bilo tko će zamijeniti Michaela Carricka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku prve svoje sezone na Old Traffordu Mourinho je redovno izostavljao engleskog veznjaka iz svih kombinacija, no na kaju je popustio pod pritiskom legendi i navijača.

Carrick je vrhunski odradio svoju ulogu iz dubine veznog reda, ali Mourinho je jasno poručio kako bi bio sretan da ima Carricka od 25, a ne od 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski defanzivni veznjak pokazao izvrsnom zamjenom. Dobrim čitanjem igre i odličnim povezivanjem linija učinio je napad Uniteda učinkovitijim i obranu čvršćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je rezultiralo time da su u sedam kola primili samo dva gola, dok su ih dali 21. U istom periodu lani primili su ih osam, a dali 13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je što se krije iza ovog napadačkog preporoda.

Uz Matića, koji je dao slobodu kreativcima u napadu, u prvom redu fantastični Romelu Lukaku. Sa sedam golova u prvih sedam prvenstvenih nastupa izjednačio je rekord Andyja Colea iz 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijac za sada opravdava svaki od 84 milijuna potrošenih eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne bi on do te brojke dospio bez pomoći suigrača poput Henriha Mhitarijana, Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Armenac je lani dosta klimavo krenuo u sezonu, ali je uspio dobiti na samopouzdanju i sada Mourinho pobire plodove povjerenja koje mu je ukazao. S pet asistencija najuspješniji je u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, mladi Francuz i Englez također igraju odličnu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi od njih najčešće ulazi u igru s klupe i redovno zadaje suparnicima glavobolju. Poznato je koliko je brz i kakav dribling ima, a u završnici susreta kada njegovi čuvari nemaju snage s lakoćom ih lomi. U 239 minute igre uspio je zabiti tri gola i dva namjestiti. Rashford, s druge strane, ima iste brojke iza sebe, ali obrnutim redoslijedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna stvar također je ove sezone postala jasna. Kostur Mourinhove momčadi čine De Gea, Valencia, Matić, Pogba, Mhitarijan i Lukaku.

Oni su nezamjenjivi i imaju ključne uloge. Ostali za sada nemaju zagarantirano mjesto u početnom sastavu, ali Mourinho ih izvrsno rotira. To se pokazuje pogotkom jer Juan Mata, Jesse Lingaard, Ashley Young, Ander Herrera, Marouane Fellaini i drugi redovito donose prevagu.

Posljednji od njih uspješno je pritom popunio rupu nastalu ozljedom Pogbe. Igrač, koji je od prvog trenutka na Old Traffordu trpio izrazite kritike, baš poput Mhitarijana, uzvratio je na Mourinhovo povjerenje. U šest nastupa dao je tri gola od kojih dva u posljednjoj utakmici s Crystal Palaceom.

Mourinho je tako napokon uspio spojiti dvije karakteristike potrebne za vrhunske rezultate - učinkovitost u napadu i čvrstoća u defanzivi.

Recept je to koji bi mu trebao donijeti naslov. Jer poznato je da Murinho u drugoj sezoni osvaja naslove. Ipak, rano je za ovakve prognoze pogotovo jer se nešto pita i Pepa Guardiolu, čija momčad također briljira.

Posljednji put, inače, kad su ova dva kluba imala po 19 bodova poslije sedam odigranih kola (2011/12), City je osvojio naslov zbog bolje gol razlike. Je li vrijeme za veliku osvetu?

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo