Prevencija i liječenje

Glaukom ili zelena mrena naziv je za grupu bolesti koja vodi ka oštećenju vidnog živca te je vodeći uzrok sljepoće kod ljudi iznad 40 godina. Glaukom nije bolest već sindrom kojeg karakteriziraju oštećenja vidnog živca s posljedičnim promjenama u vidnom polju i povremeno ili trajno povišenje očnog tlaka. Ovi simptomi događaju se postupno i često se ne primjećuju sve do kasne faze bolesti, te ukoliko se ne liječe mogu rezultirati potpunim gubitkom vida. Ako je već nastalo oštećenje vida i vidnog živca, te promjene su u pravilu nepovratne. Liječenje može usporiti ili zaustaviti daljnje napredovanje bolesti. Da bi se to postiglo, nužna je pravovremena dijagnoza.

Uočavanje glaukoma najčešće se zbiva pri standardnom pregledu očiju kojeg vrši oftalmolog. Pregled kojim se dijagnosticira vrlo je kratak i bezbolan. Prije oftalmološkog pregleda bitno je liječnika obavijestiti je li netko od obitelji ili rođaka bolovao ili boluje od glaukoma zato što postoji povećan rizik razvoja glaukoma kod osoba čiji roditelji ili bliski rođaci imaju glaukom. Ukoliko imate povišen očni tlak, to ne mora značiti da ste oboljeli od glaukoma. Vaš liječnik neće dijagnosticirati glaukom ukoliko ne postoji oštećenje očnog živca. Blago povišen očni tlak naziva se očna hipertenzija i može se regulirati i kontrolirati redovitim liječničkim pregledima.

Glaukom se ne može izliječiti, ali se može spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Liječenje u pravilu započinje konzervativnom terapijom – lijekovima. Gotovo se sve vrste glaukoma mogu uspješno liječiti primjenom očnih kapi no u slučaju da lijekovi ne uspiju sniziti očni tlak, pristupa se liječenju laserom ili kirurškim zahvatom. Lijekovi se moraju u većini slučajeva uzimati do kraja života. Iako svakodnevno kapanje nekim ljudima vjerojatno neće biti praktično, izuzetno je važno pratiti upute liječnika kako bi se liječenje provodilo na ispravan način. Glaukom često nema simptoma pa bolesnici prestanu uzimati lijekove. To je velika pogreška jer bolest, ako se ne liječi, nezaustavljivo vodi prema sljepoći.

Važno je naglasiti da je apsolutno najbolji način prevencije gubitka vida uzrokovanog glaukomom redovito kontroliranje i praćenje od strane oftalmologa.

U Očnoj poliklinici Okulistički centar nalazi se kabinet za glaukom. Vrši se dijagnostika i kontrola suvremenim metodama i aparatima.

Preglede obavljaju dr. Irena Škegro i dr. Gorana Pavičić a vrše se u ordinacijama u Španskom i Maksimirskoj. Naručiti se može putem telefona, 01/3896-992 ili 01/230-4423, ili putem naše web stranice: http://www.okuc.hr/kontakt/online-rezervacija/

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem telefona ili e-maila okuc@okuc.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr