Uz ove savjete pobijedite nadutost

Image
30.5.2017.
0:01
VOYO logo

Malo tko da nije vodio borbu s nadutošću, neugodnom pojavom koju prati osjećaj prepunjenosti i napuhnutosti u želucu, osjećaj da ste poput balona koji će se raspršiti.... Simptomi se mogu razlikovati ovisno o uzrocima. Obično su prisutni težina i pritisak u želucu odmah nakon jela, uz povećanu količinu zraka u želucu, a mogu se javiti i bolovi u trbuhu. Ponekad se također mogu javiti grčevi, a jedan od popratnih simptoma može biti i pojava opstipacije ili zatvora. Nadutost se najčešće pojavljuje kada se brzo jede i hrana nedovoljno žvače dovoljno te se proguta prevelika količina zraka. Nadutost zbog gutanja zraka popraćena je vjetrovima i podrigivanjem. Nadutost se može pojaviti i uslijed opstipacije, odnosno ukoliko ne obavljate veliku nuždu redovito, bilo zato što ne stignete ili jer ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima. Simptomi nadutosti se mogu javiti i nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Intolerancija na laktozu je čest uzrok nadutosti, ali mnogi koji ju imaju to niti ne znaju. Ona se liječi ili potpunim izbacivanjem mliječnih proizvoda (što nije lako jer puno namirnica sadrži mlijeko u tragovima) ili uzimanjem enzima laktaze koji pomažu probavu laktoze.

Pomaže hrana bogata probioticima

Dobra je vijest da u većini slučajeva nadutost možete spriječiti. Zato je važno znati uzrok nadutosti kako biste je se mogli riješiti. Pravilno žvakanje hrane i dovoljan unos tekućine mogu biti dobri saveznici u prevenciji te neugodne pojave. Promjenom načina života i prehrane, uz prirodnu regulaciju ritma stolice mogu se poteškoće donekle ublažiti . Protiv problema koje uzrokuje nadutost možemo djelovati uzimajući hranu bogatu probioticima ili probiotičke lijekove koji mogu očuvati uravnoteženost crijevne mikrobiote. Probiotici blagotvorno djeluju na ravnotežu crijevne mikrobiote, sprečavajući rast i razmnožavanje „štetnih“ bakterija. Kako bi probiotičke bakterije mogle rasti i razmnožavati se, moraju se za hranu i prostor boriti sa „štetnim“ (patogenim) bakterijama. Probiotičke bakterije sprečavaju rast i umnažanje patogenih bakterija na brojne načine: proizvode mliječnu i druge kiseline (povećavaju kiselost u crijevima i stvaraju nepovoljnu okolinu za patogene bakterije), proizvode metabolite toksične za patogene bakterije (H­­2O2), proizvode antimikrobne tvari tzv. bakteriocine širokog spektra (oni sprječavaju rast bakterija i gljivica), nadmeću se s patogenim bakterijama za hranjive tvari, itd. Prilikom odabira probiotika, provjerite odakle potječe i kakve je kvalitete te pročitajte više o njegovu sadržaju, jer uzimati probiotike znači unositi u svoje tijelo mikroorganizme koji će se ondje nastaniti. Za više informacija i brojne savjete posjetite www.linex.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo