Domaći poljoprivrednici sve se više okreću uzgoju pivarskog ječma koji postaje hit poljoprivredna kultura. Riječ je o kulturi koja spada u kategoriju tradicionalnih na našem području, poput pšenice. No, za razliku od pšenice, cijena ječma je od 5 do 20 posto veća, dok ranija žetva znači i raniji novac za poljoprivrednike.
Za ječmeni slad, dobiven od domaćeg pivskog ječma, osobito je zainteresirana pivarska industrija. Kvalitetu domaće sirovine prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg proizvoda - Karlovačkog piva - koristi ječam dobiven isključivo s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči im apsolutnu sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan primjer, ali i rijedak slučaj u domaćoj prerađivačkoj industriji.
Uzgojem pivarskog ječma bavi se Josip Berić iz Ljupine koji naglašava kako je žetva ječma plod cjelogodišnjeg rada na polju. Ječam koji uzgajamo je 100% domaći, a cijelom smo procesu uzgoja u potpunosti posvećeni – od sjetve do žetve. To je jedini način da dobijemo vrhunski ječam koji zahvaljujući svojoj kvaliteti završava u domaćem pivu. Suradnja s domaćim prerađivačem i Karlovačkom pivovarom jamči nam zaradu s kojom možemo pristojno živjeti, ističe Josip Berić koji je svoj OPG osnovao još 2004. godine.
Sve količine pivarskog ječma sigurno otkupljuju i plaća PPK iz Nove Gradiške, jedini domaći otkupljivač. Siguran otkup omogućuje i suradnja s Karlovačkim i kompanijom HEINEKEN Hrvatska. PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Žetva pivarskog ječma je gotova i mogu s ponosom istaknuti kako ćemo ove godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo primarne proizvođače te im nudimo cjelokupnu i cjelogodišnju stručnu podršku. Rezultati tog rada vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, rekao je Vincetić.