Vučićev savetnik među prvima priznao Kosovo

Snažan zagovornik Ahtisarijevog plana

22.8.2013.
18:27
VOYO logo

Posle objave o dolasku u Beograd, u seksualnoj aferi kompromitovanog Dominika Štros Kana, u savetničku fotelju kraj vicepremijera Aleksandra Vučića mogao bi da zasedne Alfred Guzenbauer, austrijski kancelar za čijeg je mandata, inače najkraćeg u istoriji te zemlje, Beč priznao Kosovo.

U tom momentu, svega tri dana po samoproglašenju lažne kosovske države, Vučić je bio potpredsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. Pet godina kasnije kao najmoćniji čovek u Srbiji i lider desničarskih naprednjaka u kabinet je pozvao Guzenbauera, inače bivšeg čelnika leve Socijaldemokratske partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guzenbauer je s početka 2008. šokirao Srbiju najavom da će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova, jer kako je tada rekao, “Beč neće da sedi u prvim redovima i gleda šta drugi rade”. Zbog tog istupa bivši šef diplomatije Vuk Jeremić predao je oštar demarš ambasadoru Austrije u Beogradu. Guzenbauer je sada pozvan da srpskog vicepremijera savetuje u oblasti politike, ekonomije i evrointegracija, mada slovi za ne baš uspešnog političara. Bio je kancelar Austrije od 11. januara 2007. do 2. decembra 2008. Nije uspeo da realizuje predizborna obećanja, a kao lider SPO-a bio je suočen sa velikim padom popularnosti te stranke. Politiku je napustio zbog žestoke kritike i podsmevanja koalicionog partnera Narodne stranke (OVP), kao i mobinga u sopstvenoj stranci i prešao u savetničke i biznis vode.

Pomagao je kazahstanskom predsedniku Nasarbajevu, ali i Hipo Alpe Adrija banci i nemačkoj VAC grupaciji. U Južnoj Americi je savetnik u firmi Novomatik, koja se bavi igrama na sreću, a u čileanskom Ekitas kapitalu predsedava Evropskim fondom. Poslovni partneri tvrde da je “pravi intelektualac sa odličnim brzim shvatanjima i izvrsnom mrežom kontakata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guzenbauer najurio Kojena

Alfred Guzenbauer je već jednom uzdrmao srpsku vladu, i to 17. aprila 2007. godine, kada je baš zbog njega ostavku na funkciju koordinatora pregovaračkog tima za Kosovo podneo profesor Leon Kojen.

Podsetimo, Kojen je bio isprovociran time što je tek iz intervjua tadašnjeg austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera saznao da spoljnopolitički tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosmetu, o kojima on nije bio obavešten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi trenutno radimo sa našim prijateljima u Srbiji, Borisom Tadićem i njegovim ljudima, da nađemo put da se primeni suština Ahtisarijevog plana”, rekao je Guzenbauer u tom intervjuu.

U nezvaničnim razgovorima pominjalo se da je Vuk Jeremić, Tadićev savetnik za spoljnu politiku, učestvovao u razgovorima sa Guzenbauerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U takvoj situaciji jasno je da ne mogu više da obavljam te funkcije, niti da delim odgovornost za političke korake o čijoj sadržini naknadno saznajem iz medija”, rekao je Kojen tog aprilskog dana.

Zanimljivo je da je upravo Leon Kojen bio drugi Vučićev predlog za šefa srpske diplomatije, a sada će ga savetovati čovek zbog koga je Kojen napustio Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saglasan, ali nije potpisao

Alfred Guzenbauer je juče potvrdio da je dobio ponudu da savetuje srpsku vladu, rekavši da pozitivno gleda na nju. On je, u pismenoj izjavi naveo da je prošlog petka razgovarao sa Vučićem u Beogradu, ali da još nije zaključio sporazum.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo