Vlada Srbije hoće da kontroliše internet

Sadržaj komunikacija aktom postaje dostupan "službama"

13.6.2013.
5:02
VOYO logo

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija napravilo je nacrt pravilnika o presretanju elektronskih komunikacija kojim je predviđeno da se mimo Ustava vrši presretanje tih komunikacija.

Predviđen je i pristup i dostavljanje zadržanih podataka srpskim tajnim službama, mimo odluke suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić oštro je kritikovao ovu nameru Ministarstva. Ipak, i pored Šabićevih kritika, Ministarstvo trgovine i telekomunikacije odbacilo je njegove primedbe.

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je Šabiću nedavno uputilo Predlog pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama, sa molbom da dostavi svoje sugestije i primedbe na tekst predloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šabić je ukazao da se u Predlogu, kao i ranijih puta, pominje nekakav „akt koji predstavlja pravni osnov za vršenje presretanja elektronskih komunikacija, kao i za pristup, odnosno dostavljanje zadržanih podataka“.

"S tim u vezi, po ko zna koji put, ističem da je u skladu sa Ustavom Srbije jedini akt koji može da bude pravni osnov za odstupanje od Ustavom utvrđenog prava na tajnost sredstava komuniciranja, odluka suda. Podsetiću i na odluke Ustavnog suda u odnosu na ustavnost odredbi Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i ranijeg Zakona o telekomunikacijama, u kojima je Ustavni sud jasno potvrdio da jedino odluka suda može da bude pravni osnov za odstupanje od Ustavom utvrđenog prava na tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja, te da drugi osnovi nisu u saglasnosti sa Ustavom", ukazao je Šabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, nema nikakvog opravdanog razloga da se umesto jasnog i nedvosmislenog pojma „odluka suda“ koristi termin „akt“.

"Taj termin u pravu, ali i u drugim oblastima, može imati i ima više značenja i njegovo prisustvo u pravilniku izaziva sumnju da se, svesno ili ne, u vezi sa presretanjem komunikacije ili pristupom zadržanim podacima ostavlja otvoren prostor za odstupanje od ustavnih garancija", naglasio je Šabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Danasu je rečeno da će neke od primedbi koje su dobijene od poverenika biti prihvaćene, a neke će se razmotriti u daljem toku javnih konsultacija, koje će početi u do kraja ove sedmice i koje će trajati do kraja juna.

Ipak, prema rečima Stefana Lazarevića, državnog sekretara za telekomunikacije, termin „odluka suda“ ne može se trenutno uvesti umesto termina „akt“, koji se sada koristi u Predlogu pravilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom momentu to ne možemo da prihvatimo, ali ova primedba može da bude razmatrana onog trenutka kada na dnevni red bude došla izmena Zakona o elektronskim komunikacijama, s obzirom da smo, kada je u pitanju ovaj predlog pravilnika, vezani nomenklaturom člana Zakona o elektronskim komunikacijama koja taj akt na takav način doslovno uvodi", kaže Lazarević.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo