Tači pristao na zajednicu opština na severu Kosova

Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom bi omogućila saradnju sa južnim delom Kosova

27.2.2013.
15:35
VOYO logo

Spreman sam da pristanem na uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na severu Kosova, koja bi omogućila saradnju sa južnim opštinama, ali i udruženjima u Srbiji, izjavio je kosovski premijer Hašim Tači u telefonskom razgovoru sa zamenikom državnog sekretara SAD Vijamom Bernsom.

Tači je ocenio da “postoji širok spektar funkcija koje bi ova Zajednica mogla da obavlja”, a da je on predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton podneo listu s prihvatljivim nadležnostima te Zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ali, moram da vas obavestim da to udruženje ili zajednica ne može biti izabrani organ i ne može imati izvršna ovlašćenja - rekao je Tači. On je precizirao da to znači da se opsežna izvršna ovlašćenja lokalne srpske opštine ne mogu preneti na zajednicu, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti koji nije u skladu sa Ustavom Kosova, navodi se u Tačijevom saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju. Premijer Kosova je rekao da taj sporazum mora biti usvojen u kosovskom i srpskom parlamentu. On je, takođe, naglasio i da je beogradska strana već dala verbalnu saglasnost u vezi sa rasformiranjem bezbednosnih struktura na severu Kosova, prenosi FoNet. Zamenik državnog sekretara Vilijam Berns još jednom je ponovio da SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo