„Srbiju čeka šest do osam godina pregovora“

Pregovori, ukoliko nema očekivanog napretka, u svakom trenutku mogu da budu prekinuti

18.7.2013.
11:02
VOYO logo

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže da Srbiju očekuju teški i dugi pregovori sa EU, koji će najverovatnije trajati od šest do osam godina, prenosi "Beta".

Teokarević dodaje da ti pregovori u svakom trenutku mogu da budu prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da svaka zemlja članica EU može da zahteva da se pregovri privremeno prekinu ukoliko nema očekivanog napretka.

- To se stalno događa, pa čak je bilo i neprincipijalnih stvari, kao u slučaju Hrvatske, kada joj je zbog bilateralnih odnosa nametnuta suspenzije pregovora na određeno vreme, jer prosto jedna od članica EU zahteva ispunjene svojih interesa. Mi ćemo se sa tim suočavati sigurno, i to ne samo od jedne zemlje , ocenio je Teokarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da će Srbija imati stalno otvorena tri poglavlja tokom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istakao da svaka zemlja članica može da traži proveru u bilo kom trenutku.

- Ništa neće biti lako, pogledajte koliki je dug period skriniga predvideo (Štefan) File u kom treba da se ispita koliko je naše zakonodavstvo u skladu sa zakonima EU. Dat je period od dve godine. To znači da niko ne očekuje lake pregovore -, naglasio je Teokarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je posetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu i Prištini nazvao "dobrom voljom Evropske komisije", pošto je formalno započela pregovarački proces uoči godišnjih odmora.

Govoreći o izboru šefa pregovaračkog tima, Teokarević je rekao da se slaže sa ocenom premijera, da ta osoba ne treba da bude visoki funkcioner, već da bude stručna, da zna kako se odvijaju pregovori, i kako funkcionise EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kao dobar model naveo scenario po kojem bi se formiralo posebno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a da se pregovarač "veže za potpredsednika koji bi se bavio samo evropskim integracijama".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo