Potvrđeno: PUPS ne plaća PIO fondu imovinu koju koristi

Partija ujedinjenih penzionera korsti imovinu PIO fonda preko penzionerskih udruženja, a za to ne plaća ni dinara PIO fondu

25.6.2013.
15:07
VOYO logo

Nakon što je Trojka otkrila da Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) koristi preko penzionerskih organizacija prostor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), potvrda našeg pisanja stigla je i iz ovog fonda.

Naime, u PIO fondu su nam priznali da su sporne prostorije date penzionerskim udruženjima od kojih fond ne dobija nikakva sredstva, a da nikakav novac ne dobija ni od PUPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor u kome su zakupci izdavati u podzakup, kako bi obezbedili sredstva za tekuće održavanje objekta, kao i za svoje elementarno funkcionisanje. Preciznije rečeno, ugovorima je definisano da će zakupac, tj. opštinsko udruženje penzionera, deo poslovnog prostora koristiti za obavljanje svoje aktivnosti, a preostali deo može davati u podzakup trećim licima, pod uslovom da sredstva od podzakupa prvenstveno koristi za tekuće i investiciono održavanje i amortizaciju celokupnog poslovnog prostora, a drugi deo za poboljšanje i unapređenje socijalnog položaja penzionera u svojoj opštini - .

U PIO fondu kažu da penzionerska udruženja mogu da koriste ovaj prostor kako žele, iako on pripada PIO fondu, pa tako mogu da ga izdaju i Krkobabićevoj partiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ugovorno pravo zakupca je da sam odlučuje o tome kome će izdati deo poslovnog prostora u podzakup. Poslovni prostor koji koriste opštinske organizacije penzionera i invalida rada izgrađen je namenski za potrebe za koje se i koristi i svaki pojedinačni zakup regulisan je ugovorom o zakupu, zaključenim na neodređeno vreme ili odlukom organa upravljanja RF PIO. Ugovor o zakupu prestaje pod uslovima i na način predviđen Zakonom o obligacionim odnosima - rekli su u fondu.

Trojka je ranije objavila da je Jovan Krkobabić istovremeno predsednik PUPS-a, ali i Saveza penzionera Srbije. Tako se na osnovu ovih odgovora PIO fonda može zaključiti da je PUPS prostorije koje je država dala svim penzionerima Srbije upotrebila da bi registrovala prostorije stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo ranije objavili, u Savezu penzionera Srbije su nam rekli da postoji nekakva evidencija o tome šta se radi sa prostorijama njihovih lokalnih udruženja, pa je lako zaključiti da je i sam Krkobabić bio upoznat sa time.

Ostaje nejasno zbog čega je onda PUPS upotrebio imovinu koja pripada svim penzionerima u Srbiji u lične svrhe i zbog čega su lokalni predsednici penzionerskih udruženja pristali na tako nešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u PIO fondu su nam objasnili da je poslovni prostor dat penzionerima namenski izgrađivan "isključivo za potrebe penzionerskih organizacija od sredstava koja su namenski izdvajana za potrebe društvenog standarda penzionera".

- Svi prostori po opštinama koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO - Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina - rečeno nam je u PIO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojka će nastaviti da istražuje sve u vezi sa slučajem zloupotrebe imovine svih penzionera Srbije od strane jedne partije i da li će u ovom slučaju biti reakcije državnih institucija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo