Počeo sastanak Ešton, Dačić, Tači

Centralna tema večerašnjeg susreta će biti priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu

7.10.2013.
21:57
VOYO logo

Sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem počeo je oko 20.30 u Briselu, prenosi "B92".

Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu biće centralna tema večerašnjeg susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eštonova je pozvala dvojicu premijera nakon odluke Prištine da ne dozvoli srpskim funkcionerima dolazak na Kosovo tokom izborne kampanje i pretnje Ivice Dačiće da će prekinuti pregovore u Briselu. Očekuju se naporni razgovori koji bi mogli trajati i do duboko u noć.

Pre zajedničke radne večera Ketrin Ešton je imala odvojene razgovre sa oba premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je pred bilateralni sastanak sa Ketrin Ešton da je u Brisel došao na poziv visoke predstavnice EU.

- Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni, a predstojeći lokalni izbori na Kosovu su ozbiljan test koji će političari položiti. Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima -, izjavio je večeras kosovski premijer Hašim Tači uoči radne večere sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod visoke predstavnce Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu predvodi delegaciju Beograda u kojoj su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar vlade Veljko Odalović i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin.

Ketrin Ešton je zadovoljna što su oba premijera prihvatili poziv i prokomentarisala je da je to dobar znak da su spremni na saradnju kako bi pronašli rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena predstavnica za medije Maja Kocijačič nije želela direkno da odgovori na pitanje da li je sastanak zakazan zbog zabrane ulaska Ivice Dačića na Kosovo, već je rekla da se radi o procesu pregovaranja sa ciljem obezbeđivanja što veće izlaznosti.

Eštonova je sazvala sastanak s dvojicom lidera nakon što su se odnosi Beograda i Prištine naglo zaoštrili posle odluke kosovskih vlasti da zabrane funkcionerima iz Srbije posete Kosovu tokom predizborne kampanje za lokalne izbore zakazane za 3. novembar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Briselu, međutim, nije poznato na koji bi način delegacije Beograda i Prištine mogle da se dogovore o posetama srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo