Foreign Policy: Jeremić promoviše srpski nacionalizam

Zakazana rasprava o Hagu nije po volji zapadnim silama

27.3.2013.
18:01
VOYO logo

Hiperaktivni Vuk Jeremić, srpski predsednik Generalne skupštine UN, nalazi se u misiji da povrati prestiž Srbije na svetskoj sceni, piše američki Foreign Policy.

Brivši srpski ministar inostranih poslova koristi svoju poziciju na čelu svetskog parlamenta da preinači ulogu Srbije - ukaljanu učešćem u masovnim ubistvima tokom 90-tih u balkanskim ratovima, uključujući masakr hiljade bosanskih muslimana u Srebrenici od strane snaga bosanskih Srba - u žrtvu istorije, prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, dok se Jeremić sprema za konferenciju o međunarodnoj pravdi na visokom nivou idućeg meseca - za koju kritičari očekuju da će je Jeremić iskoristiti kako bi okrivio tribunal UN da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. godine u zatvorskoj ćeliji u Hagu - on se suočava i sa negodovanjem vlada i međunarodnih pravnika koji osećaju da zloupotrebljava svoj položaj kako bi istakao svoje uske nacionalističke interese. Proteklih dana, nekoliko međunarodnih pravnih eksperata - uključujući Song Sang-Hjuna, predsednika Međunarodnog krivičnog suda - koji su prvobitno potvrdili prisustvo konferenciji ipak su odustali od dolaska. Mnoge vlade, uključujući vladu SAD i članice EU, sada razmatraju da li da pošalju diplomate nižeg ranga, kako bi izrazili neslaganje sa Jeremićevom retorikom.

Sve zbog Gotovine

Međunarodno nezadovoljstvo proističe iz Jeremićeve reakcije na odluku Međuanrodnog tribunala o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača. Kontroverzna odluka izazvala je kritike i od strane sudskih eksperata koji smatraju da je apelacioni sud pogrešio. Međutim, Jeremić je odlučio da ode korak dalje, sazivajući glavnu konferenciju u UN o međunarodnoj pravdi i pomirenju za 10. april, koja će, sudeći po njegovim porukama na Twitter-u, poslužiti kao mesto za denunciranje odluke Haškog tribunal, prenosi navode ovog magazina Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Datum Konferencije se podudara sa 72. godišnjicom osnivanja Nezavisne Hrvatske Države, što je izazvalo sumnju među diplomatama UN da Jeremić namerava da pretvori svetski parlament u forum za kritikovanje suda u Hagu.

Učesnici konferencije plaše se i da Jeremić ima nameru da pretvori UN u mesto za vidanje rana iz srpske prošlosti, kao i za utiranje puta za svoj povratak u srpsku politiku kada se vrati kući. - Opšta je procena da Jeremić, još jednom, pokušava da zloupotrebi UN za svoje političke ciljeve kod kuće. Njega ne zanima duboka i uravnotežena debata o međunarodnoj pravdi i pomirenju - rekao je jedan evropski diplomata, navodi ovaj američki časopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkazuju dolazak zbog neprijatnosti

Među onima koji su otkazali dolazak nalaze se predsednica Skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda, Tina Intelman; specijalni savetnik generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, Adama Dieng; izvršni direktor Human Rights Watch, Kenet Rot i advokat generalnog sekretara UN, Patriša O’Brajen.

- Nekim ljudima je neprijatno zbog datuma. Datum na mnoge načine simboliše zlo i nezadovoljenu pravdu iz Drugog svetskog rata. Zamislite kad bi neko rekao da nam je neprijatno zbog Dana sećanja na holokaust jer se ljudi osećaju neprijatno - rekao je Jeremić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija treba da otpočne javnim zasedanjem u kome sve 193 članice UN imaju mogućnost da govore. Za popodne Jeremić je zakazao sednice dve komisije kako bi mogla da se vodi detaljnija diskusija. Delegati smatraju da je lista neujednačena, jer omogućuje kritikovanje tribunala sa ciljem da se sud javno optuži.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo