Njezino veličanstvo – juha!

Ljuta, kisela, slana, slatka ili pikantna, vruća ili hladna, juha je neizostavni dio svakog jelovnika. Jede se diljem svijeta, a radi se od svih mogućih namirnica.

27.8.2010.
12:11
VOYO logo

Ljetna juha od dagnji

Sastojci: 1,6 kg dagnji 2 dl bijelog vina 3 glavice luka 3 mrkve 2 lovorova lista 1 kriška celerova korijena 30 dag rajčica 2 velika krumpira 1/4 zelene paprike 1/4 crvene paprike maslinovo ulje limunov sok sol i papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Operite dagnje, odbacite otvorene, a ostale zagrijavajte u poklopljenom loncu u kojem ste na žlici maslinova ulja propirjali glavicu luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeno promiješajte, kad se školjke otvore ugasite vatru, dagnjama izvadite meso, a sok koji su pustile procijedite i ostavite u posebnoj posudi.

U jednom loncu skuhajte krumpir narezan na kockice, a u drugom ostalo povrće koje ste oprali i narezali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu u sok od dagnji dodajte vino i vodu, luk, polovicu rajčice, mrkvu, celer, sol, lovor i papar. Skuhano povrće propasirajte, dodajte dagnje s vodom od kuhanja i rajčice narezane na kockice pa kratko prokuhajte. Posolite, popaprite i ukrasite tanko narezanim paprikama.

Riblja juha na korzikanski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci: 3 lista rotkvice 1 rajčica 2 krumpira 1 luk 3 češnja češnjaka 2 žlice maslinova ulja 500 g bianchettija sol i svježi papar tanko narezani bijeli tost

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odstranite peteljku pa sitno narežite listove, ogulite i očistite rajčicu pa narežite meso i oguljeni krumpir.

Nasjeckajte luk i zdrobite češnjak pa na ugrijanom ulju popržite oba dok ne dobiju zlatnu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte listove rotkvice, krumpir, rajčicu i trećinu bianchettija. Dobro miješajte, začinite, dodajte litru vode i kuhajte 20 minuta.

Kad su krumpiri kuhani dodajte ostatak bianchettija. Kuhajte još minutu. U tanjure stavite tost pa po njemu prelijte juhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća riblja juha:

Sastojci: 1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.) 15 dag riže 1/2 dl maslinovog ulja 20 dag mrkve 1 korijen celera 2 korijena peršina 1 mala glavica luka 2 režnja češnjaka 2 lovorova lista sol i papar u zrnu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

U lonac složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak, prženi luk, lovor i papar u zrnu. Preliti vodom i staviti kuhati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati pola sata na laganoj vatri.

Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s vatre, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu i kuhati desetak minuta.

U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korijenastog povrća, preliti juhom i poslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sečuanska kiselo-ljuta juha

Sastojci: 2 jaja 150 g lignji 100 g gljiva 50 g mladog bambusa 200 g tofua 150 g škroba 50 g ulja 5 g sezamovog ulja 10 g papra sol ocat đumbir nasjeckani poriluk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Nasjeckajte gljive, mladi bambus, oguljeni đumbir i tofu na sitne komade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite bambus, gljive, tofu, sol, sojin umak, papar i ulje u lonac s toplom vodom. Kad zakipi, umiješajte škrob koji ste razmutili u vodi. Dodajte u lonac lagano miješajući.

Na kraju dodajte ocat, ulje od sezama i komadiće poriluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goveđa juha

Sastojci: 1 kg govedine za juhu 2 mrkve 1 korijen celera 1 crveni luk korijen peršina jaje po osobi sol papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

U vreloj vodi skuhajte komad govedine za juhu s dvjema mrkvama, korijenom celera i peršina te jednim lukom, koji ste, prethodno raspolovljen, opalili na vatri ili prepržili na strujnoj ploči na štednjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posolite, popaprite i kuhajte dok meso bude meko. Procijedite u čistu bistru juhu, ubacite sirovo jaje koje ćete pjenjačom usitniti u trake.

Ako niste ljubitelj jaja, dodajte sitne rezance i prokuhajte.

Kuhano meso iz juhe možete poslužiti kao predjelo s umakom od rajčice, kopra ili s hrenom.

Gusta kokošja juha

Sastojci: kokoš svežanj povrća za juhu lovorov list sol, bijeli papar muškatni oraščić majčina dušica maslac brašno žumanjak vrhnje

Priprema:

Kokoš i porvće za juhu nasjeckano na krupne komade i zajedno s lovorovim listom zakuhajte u 2 l vode. Lagano kuhajte 2 sata. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i majčinu dušicu.

Kokošja prsa narežite na rezance, juhu procijedite.

Napravite zapršku na maslacu, prelijte juhom, kuhajte 10 minuta, dodajte vrhnje i umiješajte žumanjak.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo