Njezino veličanstvo – juha!

Ljuta, kisela, slana, slatka ili pikantna, vruća ili hladna, juha je neizostavni dio svakog jelovnika. Jede se diljem svijeta, a radi se od svih mogućih namirnica. U njezinim okusima uživamo tijekom cijele godine, pa zašto i ne bismo kad je tako ukusna.

Ljetna juha od dagnji

Sastojci:
1,6 kg dagnji
2 dl bijelog vina
3 glavice luka

3 mrkve
2 lovorova lista
1 kriška celerova korijena
30 dag rajčica
2 velika krumpira
1/4 zelene paprike
1/4 crvene paprike
maslinovo ulje
limunov sok
sol i papar

Priprema:

Operite dagnje, odbacite otvorene, a ostale zagrijavajte u poklopljenom loncu u kojem ste na žlici maslinova ulja propirjali glavicu luka.

Povremeno promiješajte, kad se školjke otvore ugasite vatru, dagnjama izvadite meso, a sok koji su pustile procijedite i ostavite u posebnoj posudi.

U jednom loncu skuhajte krumpir narezan na kockice, a u drugom ostalo povrće koje ste oprali i narezali.

U međuvremenu u sok od dagnji dodajte vino i vodu, luk, polovicu rajčice, mrkvu, celer, sol, lovor i papar. Skuhano povrće propasirajte, dodajte dagnje s vodom od kuhanja i rajčice narezane na kockice pa kratko prokuhajte. Posolite, popaprite i ukrasite tanko narezanim paprikama.

Riblja juha na korzikanski

Sastojci:
3 lista rotkvice
1 rajčica
2 krumpira
1 luk
3 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
500 g bianchettija
sol i svježi papar
tanko narezani bijeli tost

Priprema:

Odstranite peteljku pa sitno narežite listove, ogulite i očistite rajčicu pa narežite meso i oguljeni krumpir.

Nasjeckajte luk i zdrobite češnjak pa na ugrijanom ulju popržite oba dok ne dobiju zlatnu boju.

Dodajte listove rotkvice, krumpir, rajčicu i trećinu bianchettija. Dobro miješajte, začinite, dodajte litru vode i kuhajte 20 minuta.

Kad su krumpiri kuhani dodajte ostatak bianchettija. Kuhajte još minutu. U tanjure stavite tost pa po njemu prelijte juhu.

Domaća riblja juha:

Sastojci:
1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.)
15 dag riže
1/2 dl maslinovog ulja
20 dag mrkve
1 korijen celera
2 korijena peršina
1 mala glavica luka
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
sol i papar u zrnu

Priprema:

U lonac složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak, prženi luk, lovor i papar u zrnu. Preliti vodom i staviti kuhati.

Kad zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati pola sata na laganoj vatri.

Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s vatre, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju.

Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu i kuhati desetak minuta.

U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korijenastog povrća, preliti juhom i poslužiti.

Sečuanska kiselo-ljuta juha

Sastojci:
2 jaja
150 g lignji
100 g gljiva
50 g mladog bambusa
200 g tofua
150 g škroba
50 g ulja
5 g sezamovog ulja
10 g papra
sol
ocat
đumbir
nasjeckani poriluk

Priprema:

Nasjeckajte gljive, mladi bambus, oguljeni đumbir i tofu na sitne komade.

Stavite bambus, gljive, tofu, sol, sojin umak, papar i ulje u lonac s toplom vodom. Kad zakipi, umiješajte škrob koji ste razmutili u vodi. Dodajte u lonac lagano miješajući.

Na kraju dodajte ocat, ulje od sezama i komadiće poriluka.

Goveđa juha

Sastojci:
1 kg govedine za juhu
2 mrkve
1 korijen celera
1 crveni luk
korijen peršina
jaje po osobi
sol
papar

Priprema:

U vreloj vodi skuhajte komad govedine za juhu s dvjema mrkvama, korijenom celera i peršina te jednim lukom, koji ste, prethodno raspolovljen, opalili na vatri ili prepržili na strujnoj ploči na štednjaku.

Posolite, popaprite i kuhajte dok meso bude meko. Procijedite u čistu bistru juhu, ubacite sirovo jaje koje ćete pjenjačom usitniti u trake.

Ako niste ljubitelj jaja, dodajte sitne rezance i prokuhajte.

Kuhano meso iz juhe možete poslužiti kao predjelo s umakom od rajčice, kopra ili s hrenom.

Gusta kokošja juha

Sastojci:
kokoš
svežanj povrća za juhu
lovorov list
sol, bijeli papar
muškatni oraščić
majčina dušica
maslac
brašno
žumanjak
vrhnje

Priprema:

Kokoš i porvće za juhu nasjeckano na krupne komade i zajedno s lovorovim listom zakuhajte u 2 l vode. Lagano kuhajte 2 sata. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i majčinu dušicu.

Kokošja prsa narežite na rezance, juhu procijedite.

Napravite zapršku na maslacu, prelijte juhom, kuhajte 10 minuta, dodajte vrhnje i umiješajte žumanjak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr