KLINIČKA STUDIJA

ZRAČENJE ILI OPERACIJA NISU UVIJEK POTREBNI: Rak prostate jednako se razvija s terapijom ili bez nje

Rizik od smrtnog ishoda kod muškaraca kojima je dijagnosticiran rak prostate deset godina nakon postavljene dijagnoze vrlo je malen, bez obzira na to je li pacijent bio podvrgnut kirurškom zahvatu i zračenju ili nije, pokazali su rezultati istraživanja nedavno provedenog u Sjedinjenim Državama.

Rezultati kliničke studije provedene na 1643 pacijenta u dobi između 50 i 69 godina objavljeni su u zadnjem broju časopisa New England Journal o Medicine.

Pacijenti iz grupe nasumično su odabrani za potrebe istraživanja: dio ih je podvrgnut kirurškom odstranjenju tumora, dio zračenju, a preostala grupa je podvrgnuta redovnom nadzoru i liječničkim kontrolama, odnosno redovnim posjetama klinikama u kojima su im obavljeni pregled prostate, biopsija i PSA test.

Tumorski marker

Specifični antigen prostate (PSA) je tumorski marker. Pacijentima iz zadnje grupe mjerila se razina antigena koji pokazuje kojom brzinom bolest napreduje.

U desetogodšnjem razdoblju nakon dijagnosticiranog karcinoma prostate umrlo je 16 pacijenata. Od toga su osmorica bila iz grupe pod liječničkim nadzorom, petorica iz grupe podvrgnute kirurškom odstranjenju tumora i četvorica iz grupe podvrgnute zračenju.

Pacijenti iz grupe pod liječničkim nadzorom bili su u većoj opasnosti da njihov tumor metastazira.

ŽRTVA BOLESTI: Surovom fotografijom upozorio na rak prostate

Izbjegli štetni učinak i nuspojave operacija

“Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci kojima je utvrđeno postojanje raka prostate, a bolest im se redovito pratila na pregledima, nisu bili u puno većoj opasnosti od pacijenata iz ostalih dviju grupa. Osim toga, izbjegli su potencijalno štetni učinak i nuspojave koje često uslijede nakon operativnih zahvata, a odnose se na spolnu disfunkciju i probavne smetnje”, rekao je John Burn, profesor genetike na britanskom Sveučilištu Newcastle, koji nije sudjelovao u studiji.

Između 40 i 50 posto muškaraca kojima se u Sjedinjenim Državama dijagnosticira rak prostate, odnedavno za terapiju bira aktivni liječnički nadzor, pokazala je ovogodišnja anketa.

Velika većina muškaraca koji obole od raka prostate, ne umru od njegovih posljedica, podaci su Američke udruge za borbu protiv raka.

Spori napredak bolesti

Bolest najčešće napreduje iznimno sporo, iako ima i fatalnih slučajeva.

Savjetodavna skupina neovisnih stručnjaka, koju je 2012. izabrala savezna vlada preporučila je da se više ne pribjegava rutinskom screeningu raka prostate uz pomoć PSA-testa. Liječnici su zaključili su da se brojni tumori nikad ne razviju u tolikoj mjeri da postanu prijetnja pacijentima te da su kirurški zahvat ili zračenje vrlo često nekorisni, a imaju štetni sekundarni učinak.

U Sjedinjenim Državama godišnje se dijagnosticira oko 181.000 slučajeva raka prostate, a u 2016. evidentirano je 26.000 smrtnih ishoda bolesti.

Prosječna dob postavljanja dijagnoze je u 66. godini života, a bolest vrlo rijetko pogađa muškarce mlađe od 40 godina.

ALI SAMO KOD NEKIH VRSTA: Seksom se smanjuje rizik od raka prostate?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr