SUPERNAMIRNICE: / 11 ukusnih kombinacija koje će poboljšati vaše zdravlje

Image
Foto: Thinkstock

Hrana postoji kako bi se kombinirala i bila još ukusnija našem nepcu, a neke namirnice ne samo da su ukusnije kada se kombiniraju s drugima, nego su i zdravije.

25.7.2015.
7:55
Thinkstock
VOYO logo

1. Crni grah + crvena paprika

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Crni je grah odličan izvor željeza, no problem je što je našem organizmu željezo iz biljaka teže apsorbirati nego onaj iz mesa. "Samo dva do 20 posto željeza u biljnoj hrani probija iz vašeg probavnog trakta u krv, u usporedbi s 15 do 35 posto željeza životinjskog podrijetla", izjavila je registrirana dijetetičarka i magistra javnog zdravstva Cynthia Sass. Tu nastupa hrana bogata vitaminom C, poput crvene paprike. Ona može povećati apsorpciju željeza iz biljaka za šest puta.

2. Cjelovite žitarice + luk + češnjak

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

2. Crveni luk: Da bi što dulje trajao, spremite ga što dalje od krumpira i na tamnije mjesto. Čim osjetite da je postao mekan, bacite ga.

Kao i grah, željezo i cink iz cjelovitih žitarica imaju nisku bioraspoloživost, što znači da se metaboliziraju brže nego što ih vaš organizam može apsorbirati. "Cjelovite žitarice sadrže prirodne tvari koje se mogu vezati s mineralima što otežava njihovu apsorpciju", kaže Sass. No, istraživanja pokazuju da hrana bogata sumporom, poput luka i češnjaka, čini cjelovite žitarice hranjivijima, pa ih dodajte u sendvič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Rajčica + maslinovo ulje

Image
Foto: Gingerybamboo/Flickr
Image
Foto: Gingerybamboo/Flickr

Maslinovo ulje zdrava je masnoća koja povisuje 'dobar' HDL kolesterol, a snižava 'loš' LDL kolesterol koji može začepiti arterije. U studiji koja je 2000. godine objavljena u časopisu Free Radical Biology and Medicine jedna je skupina ispitanika jela proizvode od rajčice s maslinovim, a druga sa suncokretovim uljem. Istraživači su otkrili da je maslinovo ulje povećalo aktivnost antioksidansa likopena u rajčicama, dok ulje suncokreta nije imalo taj efekt.

4. Losos + raštika

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kako bi vaš organizam mogao apsorbirati kalcij koji unosite u organizam, ključnu ulogu ima vitamin D. "Vitamin D pomaže apsorbirati kalcij iz probavnog trakta u krv i pomaže održavati normalnu razinu kalcija u krvi", kaže Sass. Sunčanje potiče proizvodnju vitamina D u tijelu, no možete ga unijeti i hranom kao što je losos, a kao savršen prilog tu je kalcijem bogata raštika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Brokula + rajčica

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

3. Smrznuto povrće jednako je zdravo kao i ono svježe

Ova kombinacija ima impresivnu moć u borbi protiv raka. Studija koja je 2007. godine objavljena u časopisu Cancer Research pokazala je da su brokula i rajčica usporile razvoj raka prostate za 52 posto, dok je samo brokula usporila njegov razvoj za 42 posto, a rajčica za 34 posto.

6. Zeleni čaj + crni papar

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Istraživanja su pokazala da piperin iz papra čini antioksidans EGCG iz zelenog čaja još učinkovitijim. Studija koja je 2004. objavljena u časopisu Journal of Nutrition pokazala je da piperin povećava apsorpciju ECGC-a koji štiti od raka. Drugi put nemojte svoj čaj zasladiti medom nego ga - popaprite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Kurkuma + crni papar

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kurkuma je poznata kao začin koji ozdravljuje. To je zato što sadrži snažni antioksidans, kurkumin, koji ima prtuupalno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, kaže dijetetičarka Melissa Rifkin. Problem je što se kurkumin metabolizira prije nego što ga naš organizam apsorbira, ali ako ga uparite s crnim paprom, piperin će poboljšati bioraspoloživost kurkumina tisuću puta.

8. Prokulica + maslinovo ulje

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor
Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

Ovaj mini-kupus izuzetno je bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamin K. "On regulira zgrušavanje krvi i može biti korisan za zdravlje kostiju", kaže dijetetičarka Keri Gans. Vitamin K najbolje se apsorbira kada se jede s masnoćom, a tu nastupa maslinovo ulje koje obiluje mononezasićenim mastima i snižava rizik od bolesti srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Kelj + bademi

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Još jedan izvor vitamina K je kelj, ali ova je superhrana bogata i vitaminom E, antioksidansom koji jača imunološki sustav i štiti od raka i srčanih bolesti. Bademi su bogati mononezasićenim mastima, a sadrže i vitamin E pa ovo dvoje čini savršenu kombinaciju.

10. Tamna čokolada + jabuka

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Osim što će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, ova kombinacija može poboljšati i vaše kardiovaskularno zdravlje, kaže Rifkin. Kora jabuke sadrži flavonoid kvercetin koji djeluje protuupalno. S druge strane, tamna čokolada bogata je katehinima, antioksidansima koji sprječavaju stvrdnjavanje arterija. "Kada su u paru, pomažu razbiti krvne ugruške", kaže Rifkin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Češnjak + losos

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic
Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic

6. Još malo o češnjaku...: Jedete li ga za ručak ili večeru, neka ga jede i vaš partner/partnerica.

Češnjak je najbolji način kako učiniti ovu ribu još ukusnijom. Također, ova kombinacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti. U studiji koja je 1997. godine objavljena u časopisu American Journal of Nutrition testiran je učinak ove kombinacije kod muškaraca s visokim kolesterolom.

Kod skupine koja je jela 900 miligrama češnjaka i 12 grama ribljeg ulja razina kolesterola smanjila se za 12,2 posto, a razina LDL kolesterola za 9,5 posto. To su odlične vijesti s obzirom na to da previše kolesterola može začepiti krvne žile i narušiti protok krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time/Magazin.hr

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo