Citav zivot ga jedete da biste sacuvali zdravlje, a u stvari sve radite pogresno

Bijeli luk je iznimno zdrav. Kako biste maksimalno iskoristili njegov ljekoviti potencijal, slijedite savjete koje vam donosimo i prestanite ciniti greske koje ste cinili do sada.

Termicki ga obradujete

Kuhanje ili pecenje cesnjaka je prihvatljivo zelite li poboljsati okus jelima. Medutim, termickom obradom se gubi vrijedan sastojak odnosno alicin. On se aktivira tijekom zvakanja ili sjeckanja bijelog luka. No, toplina smanjuje koncentraciju alicina cime se automatski smanjuje i ljekoviti ucinak. Stoga cesnjak zgnjecite 10 minuta prije kuhanja te ga pripremite na umjerenoj temperaturi ne dulje od 15 minuta.

Koristite suplemente

Kako bi izbjegli neugodan zadah, mnogi se odlucuju na koristenje cesnjaka u granulama. Niti jedna zamjena ili preradevina nema jednako ljekovita svojstva kao svjeza namirnica.

Upotrebljavate bijeli luk koji nije svjez

Kada ga koristite ili kupujete, svakako izaberite najsvjeziju mogucu varijantu. Idealno bi bilo kada biste nabivili onaj iz organskog uzgoja.

Stedite

Ukoliko se pomocu cesnjaka zelite rijesiti infekcije, jedan mali cesanj vam nece biti dovoljan. Dnevno konzumirajte dva do tri cesnja srednje velicine.

Zanemarujete probiotike

S obzirom da je bijeli luk antibiiotik, u velikim kolicinama moze utjecati na crijevnu floru. Ne zaboravite u organizam unijeti i probiotike ukoliko se lijecite bijelim lukom.

Ne hranite se zdravo

Sam cesnjak ne moze rijesiti sve vase zdravstvene probleme, stoga se morate odreci losih navika. Izbjegavajte bijeli secer, preradenu hranu. Prehranu obogatite vocem, povrcem, i zdravim uljima te pijte dosta vode.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr