Prirodni probiotik
Proces kiseljenja daje ovom povrcu probioticka svojstva. U procesu fermentacije sudjeluje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utjecu na probavu. Zbog toga se kiseli kupus osobito preporuca nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora.
Odlican izvor vitamina C
O tome koliko je ovo povrce zdravo svjedoci podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su isli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje uslijed dugotrajnog nedostatka vitamina C.
Djeluje preventivno na pojavu raka
Vjerojatno znate da su brokola, kupus i karfiol odlicna hrana za prevenciju raka. Medutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje stiti organizam od raka nego sirovi kupus. To je zbog toga sto se tijekom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno djelovanje. Osim toga, glukozinolati u kiselom kupusu pomazu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi stite stjenke arterija od ostecenja.
Jaca kosti
Visok udio minerala u kiselom kupusu cini ga odlicnim za jacanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrzi i dosta vitamina K koji je takoder znacajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji reguliraju mineralizaciju kostiju, pise portal stvarukusa.rs.
Za zdravo srce
Visok sadrzaj vlakana u kiselom kupusu cine ga odlicnom namirnicom za pravilnu probavu, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomazu reguliranje razine loseg kolesterola, cime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srcanog i mozdanog udara.