Kako bi trebala izgledati idealna obuća

Da li izbor cipela može utjecati na bol u kralježnici. Pretpostavljam da štikle smetaju, a smetaju li i neke druge cipele?

Cipele na visoku petu – štikle

Visoka peta uzrokuje pomicanje zdjelice naprijed i dolje, a koljena su u pojačanoj ekstenziji, što dodatno poveća lumbalnu lordozu, a povećana lumbalna lordoza stvara predispoziciju stvaranja problema s kralježnicom.

Konstantno se stvara pritisak na donji dio leđa, tijelo je neprirodno nagnuto naprijed, te kralježnica i kukovi nisu u potrebnoj ravnini. S vremenom možemo pretpostaviti da ako žena razvije bol u jednoj nozi, automatski se oslanja više na drugu i oštećuje je, što s vremenom posljedično uzrokuje promjene položaja kukova i kralježnice.

Još jedan od lako mogućih problema da se javi je osteoartritis koljena, tj. degenerativna bolest zglobova koja se može razviti zbog neprekidnog dugog opterećenja na prednji i stražnji dio koljena prouzrokovanim neprirodnim položajem do kojeg dolazi nošenjem cipele s visokom petom, te tu zbog neprestanog pritiska na zglob koljena promjene na koljenom zglobu su neizbježne.

Nošenje štikli tijekom večeri za izlazak nije štetno, no ako ih nosite i tijekom dana povećavate opterećenje. Jedan od najčešćih poremećaja koji također nastaje tijekom godina je vidljiv i na prvi pogled – dolazi do oštećenja i deformacije nožnog palca koji u većini slučajeva počinje skretati u stranu prema drugim prstima stopala.

Redovno nošenje visokih štikli veliko je opterećenje za naše mišiće nogu. Može doći do skraćivanja Ahilove pete, ali i oštećenja samih mišića.

Tijekom dana je dopuštena mala peta koja nije opasna za naše zdravlje – no ne bi smjela prelaziti pet centimetara. Stručnjaci također naglašavaju da je zdravije nositi cipele sa zaobljenim vrhom nego one koje idu u špic.

Balerinke

Za nogu nije dobra ni potpuno ravna obuća, kao što su balerinke, jer ona stvara predispoziciju za spuštanje svodova stopala, osobito unutrašnjeg i prednjeg poprečnog svoda što dovodi do pojave ravnih tabana.

Listovi – muskulatura lista nošenjem balerinki postupno se skraćuje. Može se razviti i trn u peti, koja se kraktrizira velikom boli, bol u peti koju osjećate kao da je u njoj nešto tvrdo i oštro navest će vas na to da hodate neprirodno i štedite dio pete gazeći na jastučiću iza malog prsta, što dugoročno stvara predispoziciju da zbog promijenjene biomehanike hoda utječemo na razvoj problema s kralježnicom.

Cipele na platformu

Dok hodamo, prilikom premještanja s pete na prste stimuliraju se unutrašnji organi.

Međutim, cipele na platformu onemogućavaju taj proces, a mišići i tetive, koji podržavaju svod stopala, ne mogu da se skrate i produže, što se inače dešava kod svakog koraka. To uzrokuje zastoj cirkulacije i smanjenje amortizacione funkcije stopala, a to je jedan od mogućih faktora rizka za razvoj artroze u srednjim godinama.

Idealna cipela

Što reći za idealnu cipelu, svakako je poželjno da unutrašnjost cipele bude anatomski oblikovana da održava tonus stopala, visina pete je 2,5 cm, ta visina je idealna jer se težina ravnomjerno raspoređuje na petu i prednji dio stopala. Zdravije je nositi cipele sa zaobljenim vrhom nego one koje idu u špic, tako da se svi prsti mogu udobno smjestiti. Stražnji dio cipele mora biti stabilan, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu.

Prilikom kupovanja obratite pozornost na potplate, one moraju biti fleksibilne tako da se nožni prsti pri hodanju mogu savijati.

Treba izbjegavati ženske cipele izrađene od plastičnih, te općenito sintetskih materijala. Poželjno je da cipele budu od prirodnih materijala koji omogućuju stopalima da dišu te sprečavaju ili barem ublažavaju znojenje jer vlažan ambijent pogoduje razmnožavanju bakterija i gljivica, a time i pojavi kurjih očiju, žuljeva, rana i infekcija.

Odgovorila:
dr. med. Spomenka Sremac Bohaček,
specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr