ŠPINAT

SRUŠEN JE MIT O POPEYU: ‘To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka, a sve se dogodilo zbog tipfelera’

Špinat, lisnato zeleno povrće na čiju konzumaciju mnogi roditelji često prisiljavaju svoju djecu, nije tako bogat željezom kao što se dosad vjerovalo, tvrde njemački znanstvenici.

“To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka”, kaže Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista, a plod je ‘tipfelera’ iz 19. stoljeća.

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga u toj vrsti povrća na svakih 100 grama ima od 35 do 40 miligrama.

“Točan podatak je 3,5 do 4 miligrama”, kaže Strube. “A to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih”.

Osim toga, željezo iz biljaka poput špinata nije tako iskoristivo u organizmu kao ono iz mesa.

“I u pravilu nijedna namirnica ne može sama potaknuti rast mišića”, istaknula je Strube.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr