Jedna porcija ovog povrća dnevno smanjit će rizik od dijabetesa

Znanstvenici su otkrili da špinat, kupus i brokula snižavaju rizik od dijabetesa tipa 2. A za bolje zdravlje je dovoljna i samo jedna porcija dnevno.

Ne možete se prisiliti na konzumaciju zelenog povrća? Rezultati novog istraživanja pokazuju da osim što otklanja rizik od pojave raka debelog crijeva, špinat, kupus i brokula snižavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

Ako dnevno imate tek jedan obrok zelenog povrća, imat ćete 14 posto manji rizik od razvoja dijabetesa, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Leicester.

‘Slaba konzumacija voća i povrća samo je 2000. godine uzrokovala 2,6 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta’, objasnio je Patrice Carter, nutricionist Sveučilišta Leicester u časopisu British Medical Journal.

Zahvaljujući istraživanju u kojem je sudjelovalo 220.000 osoba, znanstvenici su zaključili da konzumacija samo jedne porcije lisnatog zelenog povrća dnevno (122 grama), rezultira s 14 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s osobama koje su jele manje od pola porcije dnevno.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr