Sol – lijek na koji smo zaboravili

Liječnici nas upozoravaju da ograničimo unos soli, no terapija solju stoljećima se koristi kao lijek. U knjizi Salted: A Manifesto on the World’s Most Essential Mineral Mark Bitterman objašnjava povijest ovog važnog minerala i njegovu upotrebu u medicini.

U mnogim zemljama svijeta sol se obogaćuje jodom kako bi se spriječio endemski nedostatak joda, koji dovodi do gušavosti, odnosno povećanja štitne žlijezde, a u teškim slučajevima i do mentalne retardacije.

Sretnici koji žive pokraj mora trebaju samo češće šetati uz obalu. Ostalima preostaju slane terapije koje bi mogli iskušati ove zime.

1. Kupke soli

Mnogi znaju da je kupka s gorkom soli ili magnezijevim sulfatom (Epsom sol) jeftin i učinkovit lijek za bol u mišićima. Magnezij u kupki pomoći će u regeneraciji kože i kostiju. Ova kupka je posebno dobra jer uobičajena hrana modernog čovjeka ima previše masnoća, šećera, soli i životinjskih proteina, zbog kojih tijelo ostaje bez magnezija. Gorku sol dodajte u toplu vodu i sjedite u kadi barem 15 minuta.

Ova jednostavna i jeftina terapija može upola smanjiti opasnost da u trudnoći dođe do komplikacije koja je opasna po život, piše londonski The Times. Eklampsija je opasan poremećaj kod kojeg povišen krvni tlak uzrokuje jake grčeve. Od eklampsije godišnje u svijetu umre više od 50.000 žena i njihove nerođene djece.

2. Sol za piling

Sol bogata magnezijem, kalijem i kalcijem odlična je za detoksikaciju. Posebno je dobro upotrijebiti ovaj piling nakon vježbanja.

3. Slane svijeće

Svijeće od pčelinjeg voska koje sadrže đumbir, eterična ulja i morsku sol unijet će miris svježine u kuću.

4. Ispiranje sinusa

Kupili ste ‘rog’ za ispiranje sinusa? Prokuhanu, ohlađenu vodu pomiješajte s finom morskom solju i pažljivo isperite sinuse. Nakon ovog postupka imat ćete pročišćene gornje dišne putove i osjećaj kao da ste upravo izronili iz mora.

5. Slane sobe

Haloterapija (slana soba) je potpuno prirodna metoda koja se temelji na udisanju mikročestica prirodne kamene soli (NaCl). Učinkovita je u jačanju imuniteta, ugodna i opuštajuća, te bez štetnih posljedica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr