POTVRDILI ZNANSTVENICI

SAVRŠENA VJEŽBA PROTIV DIJABETESA: ‘Tako dobro funkcionira da možda više nećete trebati piti lijekove’

Kada je riječ o sprečavanju nastanka dijabetesa ili, pak, držanju stanja pod kontrolom, osim prilagođene prehrane, vrijedi pravilo da je i malo vježbanja bolje nego nimalo. Međutim, samo lagana šetnja nije dovoljna – pravo je rješenje intervalni trening visokog intenziteta.

Ova vrsta treninga, koja obuhvaća kratkotrajne vježbe s visokim intenzitetom, praćene kratkom aktivnošću niskog intenziteta, bori se s visokom inzulinskom rezistencijom, znakom upozorenja na kroničnu bolest, pokazuje najnovija studija.

Znanstvenici su otkrili da je program intenzivne vježbe i stroge dijete tako dobro funkcionirao da polovina sudionika više ne treba svoje lijekove za snižavanje glukoze. Međutim, drugi upozoravaju da dijabetičari ne bi smjeli odstupati od svoje terapije i savjetuju da se zdrav životni stil uvijek usvoji u kombinaciji s lijekovima.

POZITIVNA STRANA ALKOHOLA: Evo koliko vina treba piti da biste drastično smanjili rizik od dijabetesa

Veća inzulinska rezistencija znači da tijelo prestaje reagirati na inzulin, hormon koji pomaže organizmu da obrađuje glukozu u mišićima i jetri – a taj neuspjeh uzrokuje dijabetes. Istraživači su otkrili da većina žena koje su pod rizikom od dijabetesa tipa 2 pokazuje poboljšano zdravlje srca, niže razine glukoze i normalne razine inzulina nakon treninga.

S vremenom, otpornost na inzulin može dovesti do ove trajne bolesti jer beta stanice ne uspijevaju pratiti povećanu potrebu za inzulinom. Vježbanje snižava razinu šećera u krvi zato što mišići koji rade koriste više glukoze od onih koji se odmaraju, piše Daily Mail.

Ako vam nije jasno o kakvim je vježbama točno riječ, jedan trener fitnessa snimio je video intervalnog treninga visokog intenziteta – za početnike.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr