Mogu uzrokovati rak dojke, a svakodnevno smo im izlozeni

Americki znanstvenici izradili su popis kemikalija koje bi zene trebale izbjegavati kako bi se pokusale zastititi od raka dojke, a medu ostalim na popisu su benzinske pare i razna otapala.

Studija koja je objavljena u ponedjeljak sadrzava popis od 17 glavnih supstanci koje mogu uzrokovati rak dojke kod zivotinja, a kojima su brojne zene svakodnevno izlozene.


Znanstvenici kazu da treba prije svega izbjegavati koliko je god moguce izlaganje parama benzina i dizela, kao i udisanje automobilskih plinova. Treba smanjiti konzumaciju karbonizirane hrane, poput rostilja.

Ne treba kupovati namjestaj koji ima poliuretansku pjenu, kao ni onaj koji je vatrootporan. Treba takoder izbjegavati tepihe i druge tkanine koji su otporne na mrlje.

Potrebno je pronaci kemijsku cistionicu koja ne koristi perkloroetilen ni druga otapala, te smanjiti izlozenost kemijskim supstancama koje se nalaze u prasini, ostavljajuci cipele na ulazu, te koristiti usisavace koji imaju HEPA filter za mikrocestice.

‘Ovo istrazivanje daje smjernice za prevenciju raka dojke, identificirajuci prioritetne kemijske proizvode kojima su zene cesto izlozene te pokazuje takoder kako mjeriti tu izlozenost’, kazao je Ruthann Rudel, direktor za istrazivanja u institutu Silent Spring u Newtonu (Massachusetts), jedan od autora istrazivanja.

‘Sve zene u Sjedinjenim Drzavama izlozene su kemijskim supstancama koje kod njih mogu povecati rizik od raka dojke, ali nazalost ta veza se cesto ignorira’, komentirala je Julia Broday, generalna direktorica Silent Springa, takoder jedna od autorica studije.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr