Prekomjerno zadržavate vodu u organizmu?

Budite se podbuhlog lica, a otečenost ne splasne lako ni tijekom dana? Saznajte kako se riješiti prekomjernog nakupljanja tekućine u organizmu.

Određena stanja kao što su PMS, trudnoća i menopauza mogu dovesti do neravnoteže hormona i povećati zadržavanje tekućine u organizmu. Međutim, glavni krivci za nastanak ovog problema su neke svakodnevne sitne navike.

Voda tjera vodu

Prije svega trebate shvatiti što uzrokuje zadržavanje vode u organizmu? Zanimljivo, ali to što ne pijete dovoljno vode je glavni krivac. Vodu je važno piti i jer pomaže jetri da preradi masnoće u energiju. Ne pijete li je dovoljno, bubrezi se muče s koncentriranom tekućinom zbog čega i jetra radi više nego inače. Budući da jetra moraju pomagati bubrezima, ne obavlja svoju funkciju prerade masnoće pa masne tvari ostaju u organizmu.

Manje soli

Uz dovoljnu količinu vode, nakupljanje vode u organizmu se može smanjiti i smanjenom konzumacijom soli. Manje solite, pa pratite koliki je učinak ove mjere na nakupljanje tekućine.

Pažljivija prehrana

I neki dodaci prehrani pomažu, primjerice, vitamina B6 služi kao prirodni diuretik. Hrana bogata kalijem (rajčice, krumpira, banana i šparoga) također pomažu pri uvođenju ravnoteže u organizam. U prehranu uključite što više svježeg voća i povrća.

Povećajte i unos namirnica bogatih vitaminom C, kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (šparoge, gorko povrće), jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Mogu pomoći i različiti biljni čajevi, primjerice od koprive.

Problem konstipacije uspješno rješavaju suhe šljive, pšenične klice, laneno sjeme i zobena kaša.

Više kretanja

Ako dugo i često sjedite, i cirkulacija je usporena pa je veća mogućnost zadržavanja prekomjerne tekućine. Pokrenite se!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr