Ovi će vas plodovi zaštititi od tumora

Zašto se orašasti plodovi i sjemenke preporučuju osobama na dijeti ako su to čiste masti? Znam da ih neki ljudi jedu svakodnevno. Nije li to, uza sav unos ulja i masti na kojima pripremamo hranu, ipak previše za naš organizam?

Slažem se da su orašasti plodovi i sjemenke namirnice poželjne u svakodnevnoj prehrani. Važno je samo odrediti količinu koju unosimo, posebno kod osoba na redukcijskoj prehrani.

Primjerice umjesto dvije ili tri šake, pojest ćemo tri-četiri polovice oraha, sedam-osam komada badema, dvije-tri čajne žličice sjemenki suncokreta, lana i slično.

Iako nisu ‘čiste masti’, predstavljaju koncentrirani izvor ‘dobrih masnoća’. Kalorijski su bogati, ali i vrlo zasitni i utječu na smanjenje apetita, što je jedan od razloga zašto se preporučuju i kod dijeta.

Izvor su polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina, koje imaju zaštitni učinak na zdravlje srca, spuštaju razinu ‘lošeg’ LDL kolesterola, a povisuju ‘dobri’ HDL kolesterol.

Osim masnoća, izvor su proteina i esencijalnih aminokiselina (oko 20 do 25%), stoga su neizostavan dio vegetarijanske prehrane. Jedan su od najboljih izvora minerala bakra, cinka, magnezija, mangana i selena, ali i željeza i kalcija, ovisno o vrsti. Od vitamina prevladava vitamin E, dok su ostali, poput B kompleksa ili vitamina A, zastupljeni u puno manjem omjeru.

Lignani su spojevi koji se redovno nalaze u sjemenkama lana, suncokreta, sezama, a imaju svojstvo snižavanja kolesterola i krvnog tlaka, a u crijevima se pretvaraju u tvari slične estrogenima i tako štite od tumora osjetljivih na hormone (karcinom dojke).

Zaključak: nastojte životinjske masnoće i grickalice zamijeniti zdravim izvorima, orašasti plodovi i sjemenke su u prvom redu! Dodajte ih u variva, peciva, salate…

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

sattva-nutricionizam.com

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr