Od čega se zapravo sastoje pileći kroketi koje djeca toliko vole

Analiza sastava pilećih kroketa dovela je do odvratnih rezultata, javljaju američki znanstvenici koji su pomnije analizirali dva uzorka kupljena u restoranima brze hrane.

Znanstvenici sa Sveučilišta Mississippi analizirali su pileće krokete i dokazali da se sastoje od 50 posto manje pilećeg mišićnog tkiva, prsa ili bataka, na koje kupci misle kad se spomene piletina.

Krokete su kupili u dva velika američka fast food lanca u gradu Jacksonu. Gledajući ih kroz mikroskop, uočili su da je prvi kroket sadržavao 50% pilećeg mišićnog tkiva, dok je ostatak bila mješavina masnog tkiva, krvnih žila i živaca. Pomna analiza je pokazala da sadrže stanice koje graniče s kožom i unutarnjim organima ptica, napisali su autori u American Journal of Medicine.

Drugi ispitani uzorak je sadržavao samo 40% mišićnog tkiva, a ostatak su bili masnoća, hrskavica i komadići kosti.

‘Svi znamo da je bijelo pileće meso jedan od najboljih izvora bjelančevina i liječnici potiču svoje pacijente da ga jedu’, rekao je voditelj istraživanja dr. Richard D. deShazo sa Sveučilišta Mississippi Medical Center u Jacksonu.

‘Ali dogodilo se da su neke tvrtke odlučile koristiti umjetnu mješavinu pilećih dijelova umjesto nemasnog pilećeg bijelog mesa. Uvaljaju ga u tijesto i prže i još uvijek ga zovu piletinom. To je zapravo nusproizvod pun kalorija, soli, šećera i masnoća pa je vrlo nezdrav izbor. Što je još gore, ima odličan okus i djeca ga vole pa je zapravo namijenjen za njih’, pojasnio je.

Ako ih rijetko jedete neće vam naškoditi, no problem je što su ovi kroketi jeftini i ukusni pa ih djeca često jedu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr