NISU OTROVI: / Čitate etikete na hrani? Super! Evo popisa aditiva kojih se ne morate bojati

Image
Foto: Thinkstock

Sve što jedemo, dodirujemo, mirišimo u sebi sadrži određene kemijske spojeve. Vitamini, minerali i antioksidanti, sve su to kemijski spojevi, baš kao što je to i, primjerice, kofein.

8.10.2015.
13:50
Thinkstock
VOYO logo

Dobro je da, prije no što prehrambeni proizvod stavimo u košaricu, pogledamo što je sve toj hrani dodano. Međutim, smatrati kako su svi dodaci hrani otrov je, jednostavno, glupo. Evo popisa 20 supstanci koje ćete pronaći na deklaracijama, a kojih se ne treba bojati da su štetni.

Image
HRANA BEZ ETIKETE: /

Odabirom hrane koja nije industrijski obrađena, trasirajte put ka zdravlju

Image
HRANA BEZ ETIKETE: /

Odabirom hrane koja nije industrijski obrađena, trasirajte put ka zdravlju

1. Piridoksin

Naziv za vitamin B6, nutrient potreban našem organizmu da preživi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Askorbil palmitate

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

Antioksidant sačinjen od C vitamina i palmitoleične kiseline (vrsta mliječne kiseline).

3. Karboksimetil celuloza

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

Dodatak hrani koji pojačava teksturu, prisutan u sladoledima, pivu i pudinzima. Dobiven iz stanica biljaka. Ne razgrađuje se u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kastoreum

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

Kastoreum je mirisni uljasti sekret koji izrađuju trbušne žljezde dabra. Da, dabra. Dodaje se parfemima, ali i hrani, primjerice za aromu sladoleda od vanilije. Međutim, jako je skup, pa je vjerojatnost da ćete ga pojesti u znatnim količinama minimalna.

5. Stearinska kiselina

Stearinska kiselina je viša masna zasićena kiselina. Pojavljuje se praktički u svim biljnim i životinjskim mastima. Dodaje se kaugumama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Natamicin

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

Sprječava pojavu pljesni. Dobiven iz vrste bakterije koju pronalazimo u tlu.

7. Stearična kiselina

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

zasićena masna kiselina koju pronalazimo u sapunima, a dodaje se i kaugumama kako bi se spriječilo njihovo kvarenje. Malene količine neće izazvati srčani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Silicijev dioksid

Image
Foto: Wikipedia
Image
Foto: Wikipedia

Prirodni minera, kremen, kvarc. Dodaje se pakiranjima soli. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je neštetnim prije nekoliko desetljeća.

9. Glukonska kiselina, glukonatne soli, i glukonatni estri

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Proizilaze iz oksidacije glukoze. Neki lijekovi se unose putem injekcija u obliku glukonata. Najlakše ih je pronaći u gotovim kolačima i keksima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: OrganicLife

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo