Novo istraživanje

NIJE DOBRO: Tragovi pušenja na genima ostaju 30 godina nakon prestanka

Rezultati nedavnog istraživanja ukazuju na to da bi DNK metilacija, proces putem kojeg stanice kontroliraju genetsku aktivnost, mogla biti važan pokazatelj koji ukazuje na postojanje pušačke povijesti kod pacijenata.

Otkriće mjesta DNK metilacije moglo bi doprinijeti stvaranju novih tretmana koji bi djelovali u toj oblasti, piše Daily Mail.

Znanstvenici već znaju da kod bivših pušača postoje šanse za nastanak srčanih bolesti i pojedinih vrsta raka, čak i nekoliko desetljeća nakon prestanka pušenja. Međutim, ovi molekularni mehanizmi još nisu sasvim jasni.

NA NEKOLIKO NAČINA: Pasivno pušenje šteti kućnim ljubimcima

Stručnjaci s US National Institute of Environmental Health Sciences i Harvard Medical School, analizirali su mjesta DNK metilacije u okviru ljudskog genoma koristeći uzorke krvi prikupljene od oko 16.000 ispitanika. Ispitanici su bili bivši pušači i oni koji nikada nisu pušili.

Rezultati do kojih su došli pokazali su kako su se kod bivših pušača ova mjesta vraćala na stanje karakteristično za ljude koji pet godina nisu zapalili cigaretu nakon prestanka pušenja. Međutim, pojedina mjesta metilacije bila su prisutna čak i nakon 30 godina.

ZAR TO DOISTA ŽELITE?! Pušenje u trudnoći povećava rizik od shizofrenije kod beb

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr