Jedite ovako i nadoknadite manjak željeza

Zbog manjka željeza u organizmu nastaje sideropenična anemija. Nedovoljan unos željeza hranom, smanjena apsorpcija željeza, trudnoća, dojenje i ubrzan rast kod kojih se javlja povećana potreba za željezom, te druga ozbiljna stanja povezana s krvarenjem glavni su uzroci anemije. Što anemični trebaju jesti?

‘Meso je najbolji izvor željeza (nalazi se u hem obliku koji se najbolje reapsorbira), a njegov unos možete povećati na dva obroka dnevno. Željezo iz nemasnih izvora (nehemsko) slabije se reapsorbira te ga je korisno kombinirati s vitaminom C (citrusno voće) koje mu pospješuje iskoristivost. Dobar izbor takvog željeza nalazi se prvenstveno u mahunarkama, grahu, leći, grašku, zatim u pečenom krumpiru, šparogama, rajčici, kupini, lubenici, grožđicama, soku od šljiva, sušenim breskvama i marelicama. Želim vam dobar tek i dobru kontrolnu krvnu sliku u dogovoru sa svojim liječnikom’, zaključuje za ordinaciju.hr dr. Milan Mazalin, liječnik opće medicine.

Anemija zbog nedostatka željeza (sideropenična anemija) je najčešća anemija, posebno u dječjoj dobi, a nedostatak željeza je najčešći deficit dječje prehrane. Razlog tomu je jednostavan – povećane potrebe za željezom zbog ubrzanog rasta ne podmiruju se hranom. Istovremeno pretežito mliječna i brašnasta hrana osim niske koncentracije željeza oslabljuje i reapsorpciju željeza iz crijeva, a slično je oslabljena i tijekom infekcije.

Drugi uzroci anemije

Rjeđe se anemija razvija zbog gubitka željeza (npr. skrivena krvarenja iz probavnog trakta) ili se željezo u organizmu koristi u druge svrhe tako da ga nema dovoljno za proizvodnju hemoglobina (anemija kronične bolesti/infekta). Ponekad se ovi mehanizmi udružuju, npr. slabiji unos zbog smanjenog apetita u kroničnom infektu. Pušači trebaju imati na umu da zbog stalnog udisanja ugljičnog monoksida koji veže hemoglobin i pušenje izaziva trajnu umjetnu anemiju.

‘To je važno za znati jer će uspješnost terapije ovisiti o uklanjanju svih uzroka’, kaže dr. Mazalin.

ordinacija.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr