SAMO NEMOJTE PRETJERATI

NAPOKON PRAVDA! Maslac je neopravdano demoniziran, zapravo je donekle i dobar za zdravlje

Nakon godina i desetljeća u kojima su na plašili maslacem, ispostavilo se da je zapravo dobar za zdravlje! Rezultati devet studija u kojima je sudjelovalo više od 600.000 ljudi pokazali su da maslac ni na koji način nije povezan sa bolestima srca.

Kako je maslac uopće postao ozloglašena namirnica? I, što je još zanimljivije, kako su se na to upecali i stariji ljudi? Vjerojatno i vi imate nekog u obitelji starijeg od 70 godina tko vam je mrtav ozbiljan tvrdio da je maslac “opasan” za srce, veselo mažući na kruh neku od navodno zdravijih “margarinastih” zamjena.

Pa, lošoj reputaciji maslaca doprinijela je činjenica da se često konzumira u kombinaciji sa stvarno nezdravim varijantama kruha (da, da, onaj bijeli) i peciva (kao što su kroasani).

SRUŠEN JOŠ JEDAN NUTRICIONISTIČKI MIT: Volite maslac? Vole ga i lječnici, a evo i zašto

636.151 ispitanik

Ali, znanstvenici su sad analizirali rezultate devet studija u kojima je sudjelovalo više od 600.000 ljudi i ispostavilo se da je maslac neopravdano protjeran iz naših hladnjaka, jer je utvrđeno da ne postoji nikakva povezanost između konzumiranja ove namirnice i bolesti srca, piše EurekAlert.

Vjerovali ili ne, utvrđeno je da po svoj prilici ima pozitivan učinak na zdravlje i da u određenom postotku smanjuje rizik od dijabetesa.

Izgleda da je vrijeme da preispitamo savjete na temu izbacivanja masti životinjskog porijekla iz prehrane, jer je u posljednjih godinu i pol dana više studija pokazalo da je zapravo malo vjerojatno da one povećavaju rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

JAJA I MASLAC SU U REDU: Margarin povećava opasnost od srčanih bolesti i smrti

Krivci us šećer i ugljikohidrati

“Iako se ljudi koji jedu više maslaca generalno nezdravije hrane i imaju lošiji stil života, maslac sam po sebi na to nema nikakvog utjecaja”, kaže dr. Laura Pimpin, analitičarka Britanskog foruma zdravlja, koja je i sudjelovala u ovim straživanjima.

“Rezultati su pokazali da problem nije u maslacu, već u šećeru i skrobu kojima su bogate namirnice s kojima se maslac često kombinira. Krumpir i bijeli kruh povezani su sa povišenim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti”.

“Ne trebamo se brinuti oko zasićenih masnoća. Zapravo je prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidatima krivac za sve ove bolesti”, pojasnila je.

“Maslac nije garancija dobrog zdravlja, ali daleko od toga da bi trebao biti demoniziran kao u posljednjih nekoliko godina”, zaključuje se u studiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr