SUZBIJANJE CRNOG TRŽIŠTA

LIJEK NA TROŠAK DRŽAVE: Slovenski liječnici traže potpunu legalizaciju medicinske konoplje

Medicinska konoplja koja ublažava bolove i simptome kod nekih teških bolesti mogla bi se u Sloveniji početi izdavati na recept, uz priznavanje troškova liječenja iz redovnog osiguranja, ako liječnička komora prihvati prijedlog radne skupine za korištenje kanabinoida u medicini.

Liječnici u sustavu slovenskog javnog zdravstva ne mogu legalno u većoj mjeri propisivati medicinsku konoplju svojim pacijentima, ali ih se 65 posto slaže da se to omogući i potpuno legalizira, pokazalo je ispitivanje radne skupine.

Trećina liječnika priznaje da je zbog sadašnje situacije svojim teškim bolesnicima savjetovala da uzimaju konoplju, ali i da ne prekidaju službenu propisanu terapiju, a svaki deseti liječnik priznaje da je bolesnike upućivao na crno tržište.

To je riskantno jer su pacijenti prisiljeni kupovati neprovjerene preparate te posljedice mogu biti teške, a bilo je smrtnih slučajeva. Legalizacijom tržišta za te preparate spriječile bi se manipulacije i uveo red.

NOVA ZLATNA GROZNICA: Microsoft krenuo u suradnju s legalnim startupom za marihuanu

‘Alternativci’ kao iscjelitelji

Neki “alternativci” koji imaju takve preparate, ljudima se predstavljaju kao iscjelitelji, a konoplju nude kao lijek za sve bolesti jer im je motiv novac”, rekao je dr. Miha Krek iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje te istaknuo: “S time treba prestati”.

Legalizacija i propisivanje kanabinoida preko službenih recepata, kao i izdavanje konoplje u ljekarnama, suzbilo bi “divlje tržište” tim preparatima koje se stalno širi, ističe.

Na opasnosti nekontroliranog uzimanja konoplje upozorila je dr. Danica Rotar Pavlič, članica odbora za pravno-etička pitanja na slovenskoj liječničkoj komori.

“Liječnici koji su to ne samo po diplomi nego i po srcu znaju da potreba po konoplji postoji, ali primjećujemo i nekritično uzimanje konoplje u obliku smole ili ulja, što kod nekih klasičnih oboljenja stanje pacijenta može dodatno pogoršati”, rekla je za ljubljanski list Žurnal.

STIGAO MEDICINSKI KANABIS U KAPSULAMA, ALI HZZO NE ŽELI PLATITI: Terapija i do 2000 kuna mjesečno

Po lijek u Austriju

Postoje i ideje da se kanabinoidi teškim pacijentima priznaju kao trošak kroz sustav javnog zdravstva.

Slovenski liječnici od 2014. godine smiju propisivati lijekove od sintetičkog kanabinoida THC, ali pacijenti s tim receptom legalizirani sintetički kanabinoid THC onda moraju kupovati u Austriji, pri čemu ih mjesečna terapija stoji oko 150 eura.

Zato radna skupina za problematiku primjene kanabinoida u medicinske namjene predlaže ministarstvu zdravlja da se nabavi dovoljna količina kanabinoida koja bi bila dostupna u domaćim ljekarnama i da troškove pacijentima pokriva zdravstvena blagajna.

SLETIŠ I ODMAH POLETIŠ: Jamajka namjerava instalirati automate za prodaju marihuane na svim aerodromima

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr