JEDETE LI PAKIRANU SALATU? / Znanstvenici otkrili da je u njoj velik rizik od trovanja salmonelom

Image

Salata pakirana u vrećicama može biti izvor zaraze salmonelom, pokazala je jedna studija o kojoj piše BBC.

18.11.2016.
21:15
VOYO logo

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru kažu da je vlažno okruženje u kombinaciji s nutrijentima iz narezanih listova salate jako pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Istraživači su šokirani načinom na koji se bakterije raznožavaju, čak i u frižideru, te savjetuju ljudima da salatu iz vrećice pojedu istog dana kada ju kupe.

I salata može biti izvor otrovanja hranom

Unatoč tome što je zdrava, svježa zelena salata često je izvor trovanja hranom. 2011. godine je otkriveno da klice graha mogu prenositi zarazu, a ove godine je u Engleskoj dvoje ljudi umrlo od posljedica trovanja pakiranom salatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Istraživački tim želi otkriti što se zapravo događa unutar vrećica u kojima je pakirana salata. Te su vrećice često vlažne, a salata je u njima zbog praktičnosti nasjeckana na listiće. Studija pokazuje kako šećeri, proteini i minerali koji potiču iz narezanih listova salate, stvaraju vodu u vrećici, a za bakterije je to hranjivo tlo, rekla je dr. Primrose Freestone i dodala da se u takvom okolišu 100 bakterija salmonele vrlo brzo razmnoži: u pet dana može ih nastati čak 100.000, što je više nego dovoljno za zarazu.

Plodno tlo za razmnožavanje bakterija

Salmonela se najčešće razvija u vrećicama sa špinatom, dok se u vrećicama punjenima rukolom često razvije bakterija E.coli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Freestone rekla je da je šokirana time što se bakterija tako dobro razmnožava čak i u hladnom okolišu kao što je frižider.

Postoji i mogućnost da bi bakterija koja se razmnožava na taj način u vrećici, mogla biti čak opasnija nego što je to uobičajeno jer je salmonela razvija određene mutacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sokovi koji prirodno ističu iz listova salate imaju potencijal za povećavanje rasta bilo kojeg patogena, a pritom pranje salate ne bi bilo dovoljno da ih se eliminira, objasnila je dr. Freestone za BBC i dodala da nema mjesta panici. Još uvijek možemo jesti pakrianu salatu, ali ne treba ju držati u vrećici dugo. Najbolje ju je pojesti istog dana kad ju kupimo.

Image
NOVI SLUČAJ SALMONELE TRESE HRVATSKU: /

Opasnu bakteriju otkrili u Konzumovim ćevapima!

Image
NOVI SLUČAJ SALMONELE TRESE HRVATSKU: /

Opasnu bakteriju otkrili u Konzumovim ćevapima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo