DRUGI JE KRIVAC

IZNENAĐENJE! Izgleda da ‘osjetljivost na gluten’ uopće nije posljedice glutena, ali evo čega jest posljedica

Nedavna je studija pokazala kako ljudi koji su osjetljivi na gluten možda uopće nisu osjetljivi na njega, već nešto na nešto sasvim drugo, piše IFLScience.

Studija pod vodstvom znanstvenika sa Sveučilišta u Oslu i australskog Sveučilišta Monash pokazala je kako, iako oko 13% ljudi tvrdi da je osjetljivo na gluten, samo oko 1% dokazano ima bolest po imenu celijakija, koja može prouzročiti jake autoimune reakcije sa simptomima kao što su proljev i probavne smetnje.

“U početku se smatralo kako je za to odgovoran gluten, jer bi se ljudi počeli osjećati bolje nakon što bi prestali jesti pšenične proizvode”, rekao je Peter Gibson sa Sveučilišta Monash. “No sada izgleda kako je ta pretpostavka bila kriva.”

Stvar je u fruktanima

Osjetljivost na gluten i dalje je izuzetno kontroverzna tema. Neka su istraživanja pokazala da osobe koje ne pate od celijakije nemaju nikakve posebne simptome od hrane koja sadrži gluten. Unatoč tome, stvoreni su brojni prehrambeni proizvodi koji ne sadrže gluten.

Ova nova studija pak prstom upire u lance šećera po imenu fruktani. Oni se, kao i gluten, nalaze u pšenici, ječmu i raži.

U sklopu studije 59 osoba koje ne boluju od celijakije a koje se hrane samo hranom bez glutena dobilo je posebne pločice od žitarica. Jedne su sadržavale gluten, druge fruktane, a treće niti jedno od to dvoje. Sudionici su podjeljeni u tri grupe, a svaka je osoba tjedan dana jela jednu pločicu dnevno. Zatim bi imali tjedan dana odmora, pa bi jeli pločice druge vrste. Nisu znali koje pločice jedu.

OPSEŽNO ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Izbacivanje glutena povećava rizik od teške neizlječive bolesti

Rezultati su pokazali kako su pločice s fruktanima prouzročile nadimanje 15% češće od kontrolne pločice, a crijevne simptome 13% češće. S druge strane, pločice s glutenom nisu rezultirale nikakvim dodatnim poremećajima u odnosu na kontrolne pločice.

Ovo ukazuje da osjetljivost na gluten možda nije točna te da su uzrok možda fruktani. To bi moglo otvoriti prostor za hranu s niskom količinom fruktana, ali s dosta glutena, poput sojinog sosa, kao i umanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji se hrane samo hranom bez glutena.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr