Pravi uzrok boli u području prepona i kralježnice

Prije par mjeseci sam imala bolove u lumbosakralnom dijelu kralježnice koji su se smirili nakon terapije NSA, masaži i manipulacije…

Sada me brine što kada dignem desno koljeno npr kod oblačenja i sl. osjećam bol negdje blizu prepone. Po preporuci fizijatra sam slikala kuk i vidi se samo blaža artroza. Zbog čega me može boljeti u preponi, ali samo kod podizanja koljena? Koje pretrage bi još trebalo učiniti i da li ima veze sa iliopsoasom ili  bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice?

Odgovor:

 
Križobolja je kompleksna i može biti potaknuta stanjem iliopsoasa ili kombinacijom sa drugim čimbenicima, stoga je vrlo važna dobra dijagnostika.

Smatra se da čak do 15 % svih križobolja je uzrokovano skraćenjem mišića iliopsoasa.

Funkcionalni (neorganski) poremećaji mišića iliopsoasa tj. skraćenje, spazam i slabost strukturno nepromijenjenog mišića iliopsoasa mogu se odraziti tj. simptomi mogu biti u vidu boli u trbuhu, bol u preponi, bolnost u lumbanoj i /ili grudnoj kralježnici, bolnost glutealno (skroilijakalni zglobovi), bolnost u kuka, prednja strana bedra, a sve to može uzrokovati poteškoće pri hodanju, odizanju iz sjedećeg položaja, hod po stepenicama, ulazak i izlazak iz automobila, podizanje noge
Da bi se ustanovio da li je u pitanju iliopsoas, treba se napraviti dobra procjena, odnosno napraviti testove snage i istezanja, koji će isključiti upale ili poremećaje drugih mišićnih skupina, kao i ozljede okolnih mekih tkiva. Najčešći znak koji bi uputio na upalu tetive iliopsoasa je pritisak na nju, uslijed kojeg dolazi do pojave oštre boli.

Bolni spazam mišića iliopsoasa mogu uzrokovati i neke bolesti trbušne šupljine i male zdjelice te svakako anamnestički i klinički treba isključiti i tu etiologiju.

U svakom slučaju radi se o kompleksnom pitanju te za sve detalje i kompletnu obradu obratite se specijalisti ortopedu ili fizijatru.

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU
I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK
EDE MURTIĆA 2
ZAGREB

TEL: 66 99 273

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr