Pokazalo istraživanje

I OBRNUTO: Zbog trudničkog dijabetesa prijeti opasnost od postporođajne depresije

Trudnice kod kojih se razvije gestacijski ili trudnički dijabetes u većoj su opasnosti da se kod njih razvije postporođajna depresija, no znanstvenici su ustanovili i obratnu uzročno-posljedičnu povezanost – kod žena koje na početku trudnoće pate od depresije zabilježen je veći rizik od razvoja trudničkog dijabetesa.

Dijabetes je kronična bolest kod koje je razina glukoze (šećera) u krvi previsoka te dolazi do poremećaja regulacije žećera u krvi. No ovaj se poremećaj javlja kao direktna posljedica trudnoće te pogađa i žene koje nikad prije nisu imale problema s regulacijom šećera. Trudnički dijabetes je nasreću prolazan i nakon porođaja se najčešće povlači.

Blago povišeni šećer u krvi trudnice liječi se fizičkom aktivnošću primjerenom trudnicama i prehranom koja treba sadržavati što više složenih ugljikohidrata poput mahunarki, žitarica, kruha, tjestenine i riže punog zrna.

ŠEĆERNA BOLEST: Oboljeli od dijabetesa žive prosječno tri godine kraće

Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje proveli su studiju tijekom koje su pratili zdravstveno stanje 2334 žene, među kojima je bilo 468 pretilih trudnica, između osmog i dvadesetdrugog tjedna trudnoće, a potom i šest tjedana nakon poroda.

Uzročno posljedična veza

Ustanovili su da su se kod žena kod kojih se razvio gestacijski dijabetes, kod njih gotovo 15 posto razvila i postporođajna depresija, što je četiri puta više nego kod žena pošteđenih trudničkog dijabetesa. No rezultati studije pokazali su i obratnu uzročno-posljedičnu vezu. Naime, žene koje su u prvome tromjesečju trudnoće patile od depresije, bile su dvaput podložnije razvoju trudničkog dijabetesa. U slučaju perzistirajuće depresije tijekom prvog i drugog tromjesečja trudnoće, rizik je bio nešto veći.

LIJEPO SNIVAJ: Poremećaji spavanja mogu izazvati dijabetes, pretilost i probleme sa srcem

Kod trudnica koje nisu patile od pretilosti, ali su patile od depresije rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa bio je utrostručen u odnosu na ostale trudnice koje su sudjelovale u istraživanju. Pokazalo se i da već postojeća depresija kod pretilih žena nije povećala rizik od gestacijskog dijabetesa.

U slučaju predispozicija za razvoj gestacijskog dijabetesa u prvome tromjesečju trudnoće ili nakon začeća obavlja se test.

Trudnički dijabetes trebao bi biti svojevrsno upozorenje liječnicima da obrate pozornost na to da bi se kod trudnice nakon poroda mogla razviti postporođajna depresija.

BOLESTI SRCA, RAK, DIJABETES… Duže radno vrijeme zaista šteti zdravlju

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr