TJEDNI JELOVNIK

GERB PREHRANA: Što jesti svakog dana kako bi spriječili nastanak kiseline u želucu i žgaravicu

GERB je gastroezofagealna refluksna bolest, stanje kod kojeg dolazi do vraćanja kiseline iz želuca nazad u jednjak. Jednjak nema specijalni sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline kao što je želučana, pa to uzrokuje strašnu bol u predjelu prsa ili grla.

Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima. Jedna od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.

Potrebne su vam jednostavne promjene životnih navika

Tegobe vezane uz želučanu kiselinu koje su povremene i blage lako se riješavaju, no potrebno je dugotrajno odricanje i borba. Jednostavne promjene životnih navika mogu promijeniti vaš život i utjecati na smanjenje simptoma GERB-a.

Ovo su savjeti kojih bi se trebali držati:

  • jedite više manjih obroka, idealno 5 u jednakim vremenskim intervalima
  • jedite polako, smireno i svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta
  • održavajte optimalnu težinu tijela
  • održavajte higijenu usta i zubi
  • ne počinjite dan kavom, čajem ili cigaretom
  • doručkujte tek sat vremena nakon buđenja
  • ne konzumirajte previše vruća ili hladna jela
  • ne pijte previše gazirane napitke
  • izbjegavajte masna jela
  • izbjegavajte često jesti jako ljuta jela
  • smanjite unos soli u tijelo
  • nakon obroka nemojte leći

Jelovnik GERB prehrane

Kako biste osigurali nestanak želučanih tegoba i onih vezanih uz želučanu kiselinu, osmislili smo jelovnik za vas. Savjetujemo ove namirnice za ručak i večeru, a za doručak preporučujemo da jedete što manje slatkog, masnog i citrusnog što bi moglo oštetiti vaš jednjak.

Ponedjeljak

Ručak:
juha s algama i tofuom (150 g)
kuhane šparoge s naribanim đumbirom (150 g)
šnita integralnog kruha
čaša oligomineralne vode

Večera:
grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g)
mrkva s ciklom za salatu (150 g)
šnita kokosa
čaj od cikorije

Utorak

Ručak:
grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g)
mrkva s ciklom za salatu (150 g)
šnita kokosa
čaj od cikorije

Večera:
zapečeni patlidžani sa sirom (150 g)
zelena salata, raženi kruh (80 g)
kiflice s vanilijom
čaj od koprive

Srijeda

Ručak:
salata s rižom, puretinom i ananasom (250 g)
cvjetača (80 g)
puding od karamele
kefir

Večera:
odresci od soje (150 g)
pečene tikvice (100 g)
svježi sir (50 g)
salata od klica (70 g)
kukuruzni kruh (50 g)
čaj od mente

Četvrtak

Ručak:
pita s bučom i sirom (100 g)
kuhane mahune (70 g)
šaka badema
oligomineralna voda

Večera:
puretina na žaru (150 g) s miješanim povrćem (100 g)
ječmeni kruh (50 g)
frape od banane

Petak

Ručak:
povrtna juha (70 g)
gljive na žaru (200 g)
integralna riža (40 g)
naranča
limunada

Večera:
inćuni u pećnici (150 g)
kuhani krumpir u ljusci (50 g)
integralni kruh (50 g)
kompot od trešanja
planinski čaj

Subota

Ručak:
krastavci s vrhnjem (150 g)
kuhana piletina (100 g)
kesten-pire
zeleni čaj

Večera:
lungić na žaru (100 g)
kinesko povrće u umaku od gljiva (100 g)
raženi kruh (80 g)
marelice, čaša mlijeka od soje

Nedjelja

Ručak:
teleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem
salata od graha i kupusa
kolač od mrkve
jedna kruška
crni čaj

Večera:
sir na žaru (100 g)
palenta zapečena na žaru (100)
radič (80 g)
čaj od mente

Od napitaka možete piti mineralne negazirane vode, sok od svježeg kupusa, grožđa, kokosovu vodu i blage biljne čajeve. Što više izbjegavajte gazirano, prehladne ili prevruće napitke koji bi vam mogli oštetiti želudac – a to uključuje kavu i alkohol.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr