KAO PIJANI

DUGO NAKON POVLAČENJA SIMPTOMA: Za oporavak nakon udarca u glavu treba više vremena, pogotovo vozačima

Osobe koje su pretrpjele kontuzije mozga imaju problema s kontroliranjem vozila dulje vrijeme nakon ozljede nego što se do sada vjerovalo, pokazalo je novo istraživanje.

Učinci kontuzije ostaju i nakon što se svi subjektivni simptomi povuku, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Georgia.

Voditeljica istraživanja dr. Julianne Schmidt kaže da su ispitanici, iako su vjerovali da su se potpuno oporavili, još uvijek na simulatorima vožnje teže kontrolirali vozilo i češće krivudali u voznoj traci, poput osoba koje voze pod utjecajem alkohola.

JESTE LI IKAD UDARILI GLAVOM? Ukoliko je odgovor da, u starim vam danima ne gine demencija

“Lošije su kontrolirali vozilo na simulatoru i češće su krivudali unutar trake”, rekla je dr. Schmidt. “To je dosta važan pokazatelj rizika od prometne nezgode i to u trenutku kad se smatra da su se oporavili od posljedica udarca u glavu”.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Neurotrauma.

To je prvo istraživanje koje se bavi utjecajem kontuzije mozga na vozačke sposobnosti. Dosadašnja istraživanja bavila su se utjecajem kontuzije na sportaše.

“Rezultati istraživanja”, kaže dr. Schmidt, “pokazuju da bi trebalo ograničiti vožnju dok se simptomi ne povuku, a i neko vrijeme nakon povlačenja svih simptoma”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr