POSVE LOGIČNO

ALKOHOL I TERETANA: Ne biste vjerovali, ali ova neobična kombinacija je blagotvorna za zdravlje

Istraživanja pokazuju da od vježbanja zapravo želite više piti. U pravoj količini, ova kombinacija može napraviti čuda za vas.

Za mnoge žene alkohol i vježbanje idu ruku pod ruku, govori novo istraživanje objavljeno u časopisu Health Psychology.

Istraživanje kaže ne samo da ljudi piju više u one dane kada idu u teretanu, već i da žene koje umjereno piju (4 do 7 pića tjedno) po statistici imaju veću vjerojatnost da vježbaju od onih koje apstiniraju od alkohola.

“Vježbanje i konzumacija alkohola se procesiraju na isti način u centra za nagrađivanje u mozgu”, objašnjava Leigh Leasure sa Sveučilišta u Houstonu.

U TERETANI NEMA TUGE: Vježbanje i fizička aktivnost pobjeđuju depresiju i anksioznost

Osjećam se high…

Obje aktivnosti pokreću oslobađanje dopamina i endorfina koji čine da se mozak osjeća dobro. Nakon što se dobar osjećaj od vježbanja izgubi, mozak traži nešto što bi ga stimuliralo na sličan način te se koktel nakon vježbe čini kao logični nastavak.

Istraživanja također pokazuju da umjerena konzumacija alkohola može imati i određene zdravstvene dobrobiti, ukoliko je kombinirana s redovitim vježbanjem.

Tako se navodi da su žene koje su umjereno konzumirale vino i uz to vježbale, imale zdravije razine kolesterola od onih koje su ili samo pile vino ili samo vježbale.

Čini se da neuobičajena kombinacija dvije stvari koje u generalnoj percepciji javnosti ne idu zajedno zapravo ne samo da je prirodna, već može i biti dobra za vaše zdravlje.

ZAŠTO VJEŽBAMO? Stid i osjećaj krivnje glavna su motivacija za teretanu, a ne mišići

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr