Sedam na dan – i nema kolesterola

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da nam je dnevno potrebno svega sedam oraha kako bismo se zaštitili od bolesti te snizili kolesterol.

30.1.2012.
8:10
VOYO logo

Što je tako dragocjeno u orasima? Sadrže vrlo visoke razine polifenola, antioksidansa koji mogu zaštititi tijelo od molekula koje štete tkivu. Oni su također odličan dijetalan izvor vlakana, magnezija, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa.

Dakle, ako želite sniziti razinu kolesterola, u svakodnevnu prehranu biste trebali uključiti minimalno sedam oraha. Pomoći ćete organizmu da se bori protiv upala, a one su, uz visoki kolesterol, vodeći faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Orasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija, cashew oraščića i lješnjaka', poručuju znanstvenici.

I protiv stresa

Osim toga, prehrana bogata orasima može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje provedeno na ljudima koji su tri tjedna jeli orahe, a inače imaju visoku razinu lošeg kolesterola, pokazalo je da u stresnim situacijama imaju niži krvni tlak nego obično. "Oni koji su tri tjedna jeli orahe, imali su niži krvni tlak nego drugi sudionici istraživanja", rekla je profesorica Sheila West s Državnog sveučilišta Penn.

Orasi bi nekima mogli spasiti i život jer pretjerani biološki odgovor na stresnu situaciju, uočen kod određenih osoba, povećava rizik za razvoj srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, poznati su razrjeđivači lošeg kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo