BOLJA OD PRAVE?

ZNATE KAKO IZGUBITI 600 KALORIJA? Možete ih iznojiti u infracrvenoj sauni

‘Znoj curi s mene poput kiše po prozoru. Sva sam crvena u licu i izgledam kao da sam upravo pretrčala 15 kilometara. Ali jedini fizički napor koji sam napravila u zadnjih 20 minuta bilo je okretanje stranica knjige i ulijevanje još jedne čaše ledene vode, zamotana u ručnik’, piše Daily Mail.

Iscrpljeni izgled može se zahvaliti infracrvenoj sauni, u kojoj temperatura doseže i do 42°C, a koja omogućuje sagorijevanje iste količine kalorija kao i sat vremena plivanja.

Teže podnosite hladnoću? Idite u saunu, jedite pileću juhu…

S obzirom da infracrvena toplina prodire dublje u tijelo nego toplina iz obične saune, i to do dubine od 7.5cm, bolje sagorijeva masti.

Kardiolog dr. Alejandro Junger tvrdi kako ovakva sauna koristi i bolestima kosti i mišića, pomaže pri detoksifikaciji od teških metala, pojačava protok krvi, kao i aktivnost stanica imunosustava.

“Infracrvene saune stimuliraju vaš metabolizam tako što pojačavaju rad srca, poput tjelovježbe, tako da slobodno možete očekivati kako ćete sagorjeti između 200 i 600 kalorija”, dodaje dr. Junger, objašnjavajući kako se ova procjena odnosi na 30-minutni boravak u sauni, te da na količinu izgubljenih kalorija utječu i faktori poput tjelesne težine – što ste teži, to ćete više kalorija i izgubiti.

Dok ste u infracrvenoj sauni osjećate se kao da ste u peći, a učinci detoksifikacije su toliki da kod nekih ljudi na ručniku ostaju crne mrlje od silne prljavštine koja im je prije bila u porama.

žena u sauni
Unatoč tome što su temperatura u IC sauni niže, učinak je boljiFoto: Voyagerix/Thinkstock

Je li infracrvena bolja od obične saune?

Odgovor je, izgleda da da. Dok obična sauna diže temperaturu zraka i preko 70°C kako bi zagrijala površinu naše kože i natjerala nas da se jako znojimo, IC sauna koristi toplinu infracrvenog zračenja (poput topline sunca, samo bez štetnih UV zraka) kako bi prodrla više centimetara u tijelo, bez zagrijavanja okoliša.

To znači kako IC sauna djeluje i na nižim temparaturama. Prosječna je 38°C, ali može biti i samo 24°C, te korisnici mogu ostati i znojiti se duže bez straha da će izgubiti svijest od prevelike vrućine.

No saune ipak nisu za sve. “Izbjegavajte saune ako ste trudni ili dojite, skloni dehidraciji, patite od upale ili ste nedavno imali ozlijedu koja je natekla, imate umjetne zglobove ili patite od bolesti kao što su hipertenzija, rak ili multipla skleroza”, kaže dr. Jung.

“Saune su učinkovite jedino ako ih pratite pravilnom hidracijom. Pijete puno vode prije, tijekom i nakon boravka u sauni. Dodajte malo morske soli bogate mineralima u vodu koji pijete ili popijte kokosovu vodu punu kalija kako bi održali pravilnu ravnotežu elektrolita”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr